Nenažraní důchodci mají nejvíc? Bum, tady máte čísla. Jurečkovi se líbit nebudou

16.12.2023 19:20 | Analýza

Častá argumentace zaznívající při nedávném kontroverzním snižování valorizace penzí, byla, že v době prudkého zdražování na tom důchodci nebyli hůře než zbytek populace a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) seniory vyzýval k „mezigenerační solidaritě“. „Nenažraní důchodci,“ spílají pak dokonce někteří mladší lidé a tvrdí, že se „nejlíp“ v Česku mají právě důchodci. Je to však pravda? Ekonomové ČNB na datech ČSÚ ukazují, že tou je přesný opak. Zdražování na seniory působí mnohem více než na zbytek populace, přičemž zrovna před tím, než vláda oznámila záměr snížit valorizace, dokonce inflace působící na důchodce přesáhla 20 %. Nejde jen o energie.

Nenažraní důchodci mají nejvíc? Bum, tady máte čísla. Jurečkovi se líbit nebudou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodce na nábřeží u Vltavy - ilustrační foto

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39912 lidí
Zejména během prosazování sporné vládní novely snižující důchodcům mimořádnou valorizaci penzí v českém mediálním prostoru i na sociálních sítích zaznívaly názory, že jde od vládního kabinetu o správné rozhodnutí, jelikož státu pomůže ušetřit a zároveň se důchodců „tolik nedotkne“, jelikož jim pomáhaly s inflací již předchozí valorizace penzí a oproti tomu se naopak stavěly argumenty upozorňující na nelehkou situaci části seniorů, pro níž je i mírné přidání penzí při současném růstu cen vítanou finanční pomocí.

Podobná diskuze se vedla i v Poslanecké sněmovně, kde z vládních kruhů padaly názory, že je schválení nižší valorizace penzí – v rámci které průměrná měsíční vzrostla od června o 760 korun místo předpokládaných 1770 korun – nutné pro stabilizaci veřejných financí, kdežto opozice hovořila o „okrádání“ důchodců a ohledně kontroverzní valorizaci penzí se obrátila na Ústavní soud.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) nižší valorizaci důchodů obhajoval s tím, že se rozevírají nůžky mezi nízko a vysoko příjmovými důchodci a že by nároky na státní rozpočet v letošním roce při původním schématu valorizace znamenaly více než 4,4 miliardy korun a v příštím roce 58,8. „My musíme takto sledovat i potřebnost podpory a pomoci lidem, kteří pracují, zároveň vychovávají děti a jejich ekonomická situace je výrazně složitější než situace důchodců, kterým doposud byly jejich důchody o inflaci plně valorizovány,“ pronesl v únoru Jurečka pro Český rozhlas s tím, že se je třeba dívat optikou „mezigenerační solidarity“.

„Tady je stav, kdy za poslední zhruba rok a čtvrt se změnil poměr průměrné výše důchodu vůči průměrné mzdě, kdy to bylo ještě před rokem a čtvrt na úrovni necelých 41 procent. Teď je to na úrovni 48 procent a v červnu budeme přes 50 procent průměrných důchodů vůči průměrné mzdě,“ vysvětloval ministr, že jde o krok, který podle něj bylo „nutné učinit v zájmu rozpočtu i zájmu fungování naší společnosti, protože potřebujeme pokrývat i jiné výdaje a pomoci jiným částem společnosti“.

„Nenažraní důchodci“

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57620 lidí
Česká média si všímají, že spory neutichly ani prosazením vládního snížení valorizace penzí, které ještě bude v lednu posuzovat Ústavní soud, a i přes snížení červnové mimořádné valorizace od mladší části generace zaznívá, že ji „štve, že chodí do práce a dává peníze důchodcům“. „Nenažraní důchodci“, „musíme makat na důchodce“ či „nejlíp se mají důchodci“ – to jsou jen některé výtky směrem k seniorům pobírajícím důchod, jež sesbíral ekonomický server FinTag. Mají se ovšem důchodci skutečně „ze všech nejlépe“, jak někteří lidé tvrdí? Aktuální ekonomická data ukazují spíše opak.

Že důchodci rozhodně nepatří k lidem, kteří by „inflační tsunami“ na rozdíl od ostatních nepocítili, poukazují ekonomové České národní banky (ČNB) Luboš Komárek a Petr Polák, kteří na blogu ČNB okomentovali, jak indexy spotřebitelských cen, které Český statistický úřad (ČSÚ) počítá za domácnosti důchodců.

Ekonomové ČNB připomenuli, že Česko postihla v posledních letech vlna prudkého zdražování, jež způsobily dva „nevídaně silné a bezprostředně po sobě jdoucí“ poptávkové i nabídkové šoky a že příčinu vysoké inflace máme hledat v covidovém období, avšak další „ranou“, která zdražování odstartovala, byla taktéž energetická krize, posléze ještě více zhoršená ruskou agresí na Ukrajině.

Právě toto dění na české důchodce dopadlo skrze zvýšené ceny dle národního cenového indexu spotřebitelských cen dosti odlišně jak na ostatní a ekonomové to vysvětlují tím, že starší lidé pochopitelně dávají větší část svých výdajů za léky a naopak méně již utrácí za dopravu, vzdělání či také ošacení a obuv.

Zdražování na seniory dopadlo mnohem více

A jak je tedy doléhá na důchodce inflace v porovnání s ostatními domácnostmi? ČNB na datech ČSÚ upozorňuje, že je v posledním období inflace dopadající na seniory vyšší než průměrná inflace, což ukazuje graf se zanesením inflace domácností důchodců.

„Na důchodce dopadá významněji vývoj cen energií proto, že nezřídka bydlí sami v obydlích s horšími tepelnými vlastnostmi a nemají na investice do úsporných opatření,“ komentují Komárek s Polákem vyšší inflaci dopadající na seniory a podotýkají, že její vývoj ČSÚ sleduje i právě za účelem valorizace důchodů.

„Na první pohled je evidentní, že v dobách charakterizovaných všeobecně velmi pomalým narůstáním cenové hladiny se obě inflace, tedy ta celková i důchodcovská, nelišily. Na počátku strmého nárůstu inflace na tom byli důchodci lépe, neboť rychle rostly ceny dopravy a služeb (zejména stravování), ale také stavebních materiálů, kteréžto položky tvoří u důchodců menší část výdajů než u celkové populace. Od druhé poloviny roku 2022 je však inflace působící na naše seniory viditelně vyšší než pro celou ČR, přičemž na počátku letošního roku dokonce překonala dvacítku,“ upozornili ekonomové, že mnohem výrazněji dopadlo zdražování na seniory zejména v posledních měsících.

Důvodem má být raketový růst cen energií, ale také zdražování potravin, na které domácnosti důchodců vydávají největší část svých příjmů. „Zkrátka za potraviny a energie platíme všichni podobnou částku, ale pro ty chudší (a mezi ty patří i důchodci) to tvoří větší část výdajů. Dobrou zprávou je, že i důchodcovská inflace od počátku letošního roku velmi rychle klesá a již není moc vzdálená od inflace celkové,“ dodávají oba dva ekonomové.

Ekonomka Ilona Švihlíková k tomu pro ParlamentníListy.cz poznačila, že jsou dopady inflace tristní zejména vzhledem k oné změně valorizačního schématu. „Asi vláda počítala, že senioři demonstrovat nepůjdou a tito spoluobčané ji nezajímají,“ podoktla ekonomka s tím, že v tomto světle „i ve světle neuvěřitelné lékové politiky ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) vynikne asocialita toho opatření“.

Nejlépe inflaci přečkali Pražáci

Ekonomové ČNB pak na blogu centrální banky zhodnotili dopady inflace i na domácnosti v Praze a povšimli si, že ty nebyly až tak drastické, jakým museli čelit lidé ve zbytku republiky. Pražáci oproti zbytku Česka například tolik nepocítili zvýšení nákladů na energie, protože i díky tomu, že žijí spíše v bytech, u nich výdaje na vytápění netvoří tak velký podíl. Dále průměrný Pražák oproti lidem ve zbytku ČR vydá menší část svých příjmů za potraviny a více naopak utrácí za kulturu, jež se zdražení dotklo jen v menší míře.

A co důchodci žijící v Praze? Dle ekonomů to, že žijí v hlavním městě, na ně nebude mít až tak velký efekt a i přes některé nižší výdaje neušetří nikterak více, jelikož stejně jako senioři žijící mimo Prahu vydávají ze svých rozpočtů větší část výdajů za léky a potraviny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A on se tomu někdo diví, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka 59 , 17.12.2023 8:49:31
když Fialenko a jeho vláda lhali před volbami a lžou i dnes, a to ráno v poledne i večer a o lhaní se jim určitě zdá i v noci? A mimochodem, nedá se to jejich předvolební lhaní považovat za volební podvod?

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…