Není možné, aby podniky vlastnili kapitalisté. Německý socialistický mládežník to vzal opravdu od podlahy

05.05.2019 19:53

Mladý sociální demokrat Kevin Kühnert si dovolil něco, k čemu jiní levicoví politici nenašli odvahu. Levicově orientovaný berlínský deník Die Tageszeitung poznamenal, že se mladý, ani ne třicetiletý sociální demokrat odvážil uvažovat o spravedlivějším rozdělení kapitalistických zisků. A už byl oheň na střeše.

Není možné, aby podniky vlastnili kapitalisté. Německý socialistický mládežník to vzal opravdu od podlahy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chudoba, ilustrační foto.

Německý sociální demokrat Kühnert, který hlasitě protestoval proti pokračování velké koalice německé sociální demokracie a CDU-CSU. Kühnert dává opakovaně najevo, že sociální demokraté se musejí vrátit ke svým levicovým kořenům. A sám jde příkladem.

Pro časopis Die Zeit prohlásil, že „není možné, aby podniky vlastnili kapitalističtí majitelé. Jejich zisky je třeba demokraticky přerozdělovat.“ Nezůstal však jen u toho, nabádal také k řešení bytové krize v Německu a k regulaci vlastnictví bytů.

Levicově orientovaný berlínský deník Die Tageszeitung přinesl komentář publicisty Stefana Reineckeho, který se pozastavil nad tím, jak rozpačitě se ostatní levicoví politici stavějí ke Kühnertovým nápadům. Komentátor by čekal, že se mladý sociální demokrat dočká podstatně hlasitějšího souhlasu z levicových řad.

Kühnert podle komentátora říká v podstatě totéž co katolická církev ve svých sociálních ponaučeních určených společnosti.

Kühnertův nápad, že by každý občan měl vlastnit maximálně jeden byt, není podle komentátora z nejlepších a je poněkud nedomyšlený. To však nemění nic na tom, že se mladý sociální demokrat odvážil něčeho, čeho se řada lidí obává. Položil si otázku, zda je správné, aby ze zisků firmy BMW žili dědicové zakladatelů této automobilky. Položil si otázku, zda je správné, aby dědicové, kteří nemuseli ve firmě hnout prstem, získali miliardu eur. Mladý sociální demokrat má zkrátka za to, že tuto miliardu je třeba spravedlivě přerozdělit.

Jak se podle komentátora dalo čekat, konzervativní pravice a liberálové z FDP se okamžitě rozkřičeli, že touto cestou se jít nedá. Demokratické levicové strany naproti tomu musejí vědět, že právě tady se otevírá cesta ke transformaci systému. K transformaci uskutečněné mírovou cestou. Moderní levice prý ví, že už nelze jít krvavou cestou V. I. Lenina. „Kühnert má s Leninem asi tolik společného jako Matka Tereza se španělskou inkvizicí,“ podotkl k tomu komentátor.

Reinecke má za to, že kapitalismus je třeba zreformovat, protože je jasné, že trh nevyřeší současné problémy s bydlením nebo narůstající rozdíly mezi bohatými a chudými spoluobčany. O to víc nechápe, proč německá sociální demokracie jedním hlasem Kühnerta nepodpořila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …