Nepokoje na Donbasu: Obrněné vozidlo zabilo holčičku, dav chtěl podpálit kasárna Ukrajinců

17.03.2015 16:57

Navzdory příměří přišly ukrajinské vládní síly v bojích se separatisty na východě země o další tři vojáky. Oznámily to ukrajinské úřady. Podle nich Kyjev opět získal kontrolu nad městem Kosťantynivka, kde v pondělní večer vypukly nepokoje.

Nepokoje na Donbasu: Obrněné vozidlo zabilo holčičku, dav chtěl podpálit kasárna Ukrajinců
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Kvůli neshodám ve vládní koalici odložil ukrajinský parlament, přinejmenším na odpoledne, jednání o vymezení povstaleckého území v Donbasu se zvláštním samosprávným režimem. Podle povstalců to svědčí o tom, že Kyjev mírový proces jen předstírá.

Za poslední den došlo ke 30 útokům na ukrajinské pozice

"Během uplynulých 24 hodin jsme přišli o tři ukrajinské vojáky, dalších pět utrpělo zranění," oznámil armádní mluvčí Andrij Lysenko. Povstalci podle něj nedodržují klid zbraní a ostřelují ukrajinské pozice z ručních zbraní a minometů. Podle armády během uplynulých 24 hodin došlo k třicítce takových útoků.

Nepokoje v Kosťantynivce, vzdálené asi 20 kilometrů od frontové linie a 45 kilometrů od hlavní povstalecké bašty Doněcku, vypukly poté, co tam v pondělí odpoledne ukrajinský obrněnec srazil ženu se dvěma dětmi - osmiletá dívka zemřela na místě. Večer se dav pokoušel podpálit ubytovnu, která slouží jako ukrajinská kasárna. Vztek obyvatel podle BBC roznítilo podezření, že armáda nejspíše vinu za nehodu svalí na civilisty a vojáci vyváznou bez trestu.

"Vůdcové a organizátoři nepokojů byli odhaleni, situace byla stabilizována," ujistil dnes oblastní policejní náčelník Vjačeslav Abroskin, podle kterého na pořádek dohlížejí posílené policejní hlídky. Dav, který demonstroval proti vojákům, tvořilo podle něj několik desítek opilých výrostků a mladých mužů.

Ministerstvo slíbilo přísné potrestání viníků

Ještě dříve náčelník oznámil, že policie zatkla dva vojáky jako viníky dopravní nehody a předala je vojenské prokuratuře. Ukrajinské ministerstvo obrany slíbilo přísné potrestání viníků nehody i jejich velitelů. Úřady také ohlásily, že poskytly pomoc pozůstalým, které odškodní i armáda.

Ruská televize s odvoláním na očité svědky tvrdí, že nehledě na ujišťování ukrajinských úřadů, že se situace uklidnila, nepokoje pokračují, ve městě jsou prý slyšet výstřely z automatických zbraní a potlačit vzpouru mají posily z nacionalistické bojůvky Pravý sektor; místní údajně volají na pomoc proruské separatisty. "Lid si přeje vstup (povstaleckých) vojsk do města," řekl stanici Russia Today údajný místní obyvatel, který se představil jako Alexandr.

V ruské sněmovně mezitím zaznělo, že ukrajinské vládní síly si v Donbasu počínají "nikoli jako osvoboditelé, ale jako okupanti", jak prohlásil poslanec Michail Jemeljanov.

V Kosťantynivce žilo před válkou asi 77.000 obyvatel. Koncem loňského dubna město ovládli proruští povstalci, ukrajinské vládní síly nad ním získaly kontrolu v červenci.

Konflikt na východě Ukrajiny si od loňského dubna, kdy proruské povstání vypuklo, vyžádal na 6000 mrtvých.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…