Neuvěřitelné scény: Čtěte, co se přesně děje v Maďarsku a Srbsku

16.09.2015 9:51

Reportér britského levicového deníku The Guardian Patrick Kingsley přímo z Maďarska hlásí, jak se země vypořádává s masivní uprchlickou vlnou. Plot vztyčený na srbských hranicích podle všeho funguje, ale uprchlíci své úsilí dostat se přes něj nevzdávají. Převaděči prý mají v záloze i jiné trasy.

Neuvěřitelné scény: Čtěte, co se přesně děje v Maďarsku a Srbsku
Foto: Radim Panenka
Popisek: Srbská venice Horgoš a skupina syrských uprchlíků míří k hranici s Maďarskem. Těsně před tím, než imigrant vytáhl na našeho reportéra nůž

Maďarsko uzavřelo své hranice se Srbskem a vyhlásilo stav nouze ve dvou svých jižních regionech. Včera také začaly v zemi platit přísnější zákony, podle kterých může být uložen za ilegální přechod hranic trest odnětí svobody v trvání několika měsíců. První ilegální uprchlíci také již byli včera zatčeni a čeká je v nejbližších dnech soud. „Maďarsko rovněž oznámilo, že nyní hodlá utěsnit hranice s Rumunskem, jež v reakci na to označilo ústy svého ministra zahraničí takové plány za nespravedlivé. Proti uzavření hranic se již před tím ohradilo Srbsko s tím, že se nehodlá stát odkladištěm, kam budou Evropané posílat lidi, které nikdo nechce. Bezpečnostní kontroly na svých hranicích s Maďarskem zavedlo také Rakousko, které o obdobných opatřeních uvažuje také na hranicích se Slovinskem, Itálií a Slovenskem,“ referuje Kingsley o aktuální situaci v regionu.

Podle jeho názoru jsou výše zmíněné kroky signálem, že se evropští politici chtějí největší masové migrační vlně od konce druhé světové války vyhnout, místo aby ji lépe řídily. „Jako by vůbec nebrali v potaz zoufalství obyčejných lidí. Matky prchají s dětmi na svých zádech, na cestě jsou také babičky a dědečkové z Iráku a Afghánistánu, dále Syřané z trosek Aleppa. Viděl jsem i muže na invalidním vozíku a jiného muže, který se opíral o berle. Všichni spěchají přes maďarské hranice, aby se tam dostali před půlnocí. Dvacet minut po půlnoci maďarské úřady hlavní uprchlickou trasu uzavřely,“ popisuje Kingsley. Jedním z těch, co měli smůlu, je osmatřicetiletý tiskař Radwan z palestinského uprchlického tábora Jarmúk. Snažil se přes hranice dostat své dvě menší a tři starší děti, až po chvíli zjistil, že jeho snaha byla marná. „Kam jinam mám jít? Prcháme před ničením a zabíjením. Vzal jsem na celou cestu děti, aby nás zastavili těsně před cílem.“

Celá reportáž v angličtině je ZDE

Manželka Radwana Mayada se po uzavření brány zhroutila. Přesto nevěří tomu, že by tento dílčí neúspěch odradil syrské uprchlíky od dalších pokusů. „Další lidi to určitě nezastaví. Například moje sestra se svým manželem a třemi dětmi mají v plánu opustit Sýrii v nejbližších dnech. Řekli jsme jim, že cesta je obtížná, ale oni a další budou stejně i nadále přicházet.“ Tato skutečnost byla dle Kingsleyho zřejmá ihned po uzavření hranic. „Převaděči uprchlíků mi říkali, že mají v záloze i jiné varianty. Prý budou sice obtížnější, ale přesto realizovatelné,“ píše Kingsley a připouští, že překonat plot na maďarsko-srbských hranicích je skutečně tvrdým oříškem. Jenom za první noc bylo chyceno šest desítek uprchlíků. „Většina z nich přesto doufá, že se jim to podaří. Tisíce se jich shromáždilo poblíž přechodu u městečka Horgoš. Jako kdyby všichni doufali, že maďarské úřady své rozhodnutí nakonec změní,“ konstatuje britský novinář.

„Možná, že zítra už mě tady neuvidíš. Třeba se mi podaří dostat do Chorvatska. Ale nevím. Naše město je zničené. Můžeme tady čekat týden i měsíc, dokud Maďarsko své hranice zase neotevře,“ cituje Kingsley Abú Hossama z válkou zničeného města Homs. Mezi uprchlíky se rozšířila fáma, že budou moci po vedlejší silnici nakonec překročit hranice. „Když se fáma vysvětlila, tak se prostě posadili na asfaltovou silnici a zablokovali automobily. Skandovali přitom, že nechtějí žádné jídlo ani pití, ale požadují otevření hranic. Další vyvěsili zpoza plotu napsaný vzkaz, kde bylo napsáno, že by se měla Evropa stydět. Na místě panuje chaos, jak a kde je vlastně možné požádat o azyl. Mluvčí vlády Zoltán Kovács avizoval, že by uprchlíci přicházející ze Srbska měli požádat o azyl tam,“ cituje Kingsley jeho vyjádření a zmiňuje, že většina jejich žádostí bude zamítnuta.

Jedním z neúspěšných žadatelů o azyl je elektrikář z Damašku Zahir Habbal. „Vyšetřovatelé se ani nepokusili zjistit něco o mé situaci. Stačilo jim pár minut, aby moji žádost zamítli. Vůbec se mě na nic neptali, protože je to jednoduše nezajímalo,“ stěžuje si na maďarské úředníky podobně jako OSN. Mluvčí Agentury OSN pro uprchlíky Babar Baloch sice souhlasí s tím, že Srbsko je bezpečná země, ale poukazuje na to, že v zemi neexistuje žádný azylový systém. Maďarsko by proto dle jeho mínění uprchlíky do Srbska vracet nemělo. Něco takového odmítá také srbská vláda. „Je nepřijatelné, aby byli do Srbska vraceni všichni uprchlíci z Řecka, Makedonie nebo Maďarska. Potom by se naše země stala doslova evropským uprchlickým centrem. To bychom nemohli zvládnout,“ prohlásil ministr zahraničí Ivica Dačić. Podobné odmítavé výroky lze dle Kingsleyho očekávat také od Rumunska, Chorvatska a dalších zemí ležících na Balkánském poloostrově. „Uzavření hranic syrské uprchlíky nestaví. Když to nepůjde tady, půjdou do Slovinska a pak přes Rakouska do Německa,“ opakuje názor většiny ze syrských uprchlíků poblíž stojící Fahed. Ze druhé strany ostnatého drátu se ještě v arabštině ozvalo, aby „odsud všichni vypadli“. Tomu se však syrští uprchlíci jenom zasmáli. Kam jinam by měli jít?“ uzavírá Kingsley.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…