Nezaměstnaných padesátníků přibývá. Ministerstvo se to snaží změnit novými projekty

26.03.2014 8:52

V Česku roste počet nezaměstnaných padesátníků. Zatímco v roce 2000 se na celkové nezaměstnanosti podíleli lidé starší 50 let 16,2 procenty, loni to bylo už 27,2 procenta. V řadě krajů proto běží různé projekty, které mají usnadnit jejich zaměstnávání. Ve třech krajích ale běží speciální projekt „Generační tandem“, který usnadňuje zaměstnávání nejen starších, zároveň ale i mladších a který se pokouší skloubit přednosti obou skupin zaměstnanců.

Nezaměstnaných padesátníků přibývá. Ministerstvo se to snaží změnit novými projekty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Do lavice vlády přichází ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

O projektu píše středeční Právo, podle kterého probíhá ve Středočeském, Karlovarském a Olomouckém kraji. „Jeho cílem je posílit jistotu staršího zaměstnance a vytvořit místo pro mladého bez delší praxe,“ píše list. V rámci tohoto projektu bude zaměstnavatel šest až dvanáct měsíců dostávat mzdový příspěvek na svého zaměstnance, kterému je více než 60 let. Ovšem pod podmínkou, že s ním nerozváže šest měsíců po skončení této intervence pracovní poměr.

Současně ale vyhradí nové místo pro mladého člověka, který je bez dlouhodobé pracovní zkušenosti. Týká se to lidí do 30 let věku s praxí kratší než dva roky, nebo lidí s dlouhodobě přerušenou praxí, například po návratu z rodičovské dovolené.

„Starší zaměstnanec má značné zkušenosti a velice dobře zná každý aspekt své práce. Mladí jsou naopak plní energie a vidí prostor pro inovace. Pokud budou tyto dvě skupiny pracovat společně, budou efektivnější. Spousta zahraničních firem si to již uvědomila  a my nechceme například za Kanadou zaostávat,“ cituje v této souvislosti list ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…