Neziskovky mají společný byznys s pašeráky lidí. Nedávno se za taková slova nadávalo do extremistů, teď to přiznal i evropský Frontex

26.04.2017 20:04

Dlouhé měsíce byli ti, kdo poukazovali na faktickou spolupráci mezi pašeráky lidí a neziskovými organizacemi, dehonestováni a označováni přinejmenším za extremisty. Nyní však téměř totéž tvrdí i pohraniční agentura Frontex.

Neziskovky mají společný byznys s pašeráky lidí. Nedávno se za taková slova nadávalo do extremistů, teď to přiznal i evropský Frontex
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Frontex čili Evropská agentura pro pohraniční a pobřežní stráž každoročně pobírá miliony eur za zajišťování vnějších hranic Evropské unie, ale migrační krize ukázala, že k dokonalosti má jeji činnost velmi daleko. V posledních týdnech však představitelé Agentury přicházejí s vysvětlením a ukazují přitom prstem na činnost neziskových organizací. Již v únoru se ve zprávě agentury Frontex objevilo konstatování, že neziskové organizace vědomě či nevědomě pomáhají pašerákům.

Včera v Římě toto vážné obvinění znovu zopakovala mluvčí Frontexu Izabell Cooper. „Záchranné operace neziskových organizací ve výsledku pomáhají pašerákům přepravovat více lidí přes Středozemí moře,“ konstatovala Cooper. V tom samém duchu hovořil v rozhovoru pro italský list La Stampa prokurátor Carmelo Zuccaro. „Máme důkazy o přímých kontaktech mezi nevládními neziskovými organizacemi a některými pašeráky.“

Tato a další podobná vyjádření vyvolala mezi dotčenými neziskovými organizacemi bouřlivé reakce. Jak píše britský deník The Independent, mnohé z nich označily tvrzení o spolupráci s pašeráky za minimálně „nepodložené“. „My jsme tady od toho, abychom zachraňovali lidské životy. Mnohokrát jsme viděli, jak pašeráci zanechali loď s rozbitým motorem plnou lidí uprostřed ledového moře. Nejenom proto považuji podobné řeči o vzájemné spolupráci za směšné,“ uvedl Jude Bennet z NGO Refugee Rescue.

Obvinění odmítá také Stefano Argeniano z organizace. „Jsou to absurdní obvinění, která odvracejí pozornost od skutečných problémů. A sice, že lidé neustále umírají. To vzbuzuje otázky, jestli to není součást záměrného plánu, jak odradit další migranty. Pátrání a zachraňování je správné, ale není to zároveň řešení problému. Je to nutnost, dokud politici nepřijdou s bezpečnou a legální alternativou,“ postěžoval si humanitární pracovník.

Na začátku letošního roku ParlamentníListy.cz informovaly o monitoringu nizozemského think-tanku, který zahrnoval sledování pohybu lodí neziskových organizací mezi libyjskými a evropskými břehy. Po dvouměsíčním zevrubném pozorování došel think-tank k jednoznačnému závěru. Nevládní neziskové lodě ilegálně dopravují migranty do Evropy a spolupracují s pašeráky i s italskou pobřežní stráží.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…