Nezlehčujte totalitu. Už to nechci zažít, napomenul čtenáře Sobotka z ODS

29.01.2014 8:34

Proč pořád lžete? Tak se ptá jeden ze čtenářů ParlamentníchListů.cz senátora Přemysla Sobotky (ODS). Tazatel zpochybňuje Sobotkovo tvrzení, že děti lidí, kteří nebyli v KSČ, nemohli studovat, a že mnozí, kteří neabsolvovali VUML, přišli o svou práci. K osobě nového předsedy ODS Fialy Sobotka říká, že byl zvolen za mimořádných podmínek a pro mimořádné úkoly.

Nezlehčujte totalitu. Už to nechci zažít, napomenul čtenáře Sobotka z ODS
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Přemysl Sobotka

Senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta Přemysl Sobotka (ODS) odpovídá pravidelně čtenářům ParlamentníchListů.cz na jejich otázky. Jeden z tazatelů o sobě říká, že je pamětník a tvrdí, že není pravda, že za komunistů nemohly děti nestraníků studovat a připomněl, „že všichni, co to říkají a jsou v těch stranách, co jsou proti lidem, mají VŠ“. Podle čtenáře šlo mimo jiné lehce studovat na večerních školách, a to i bez stranické příslušnosti. Zároveň tvrdí, že mnozí se na VUML tlačili, a že není pravda, že bez něj byli lidé propouštěni z práce.

Přemysl Sobotka odpovídá s tím, že rovněž mnohé pamatuje a připomíná těžká období minulosti, kdy byli lidé vyhazováni z práce i studenti ze škol. „Zkuste říci tisícům vyhozených vysokoškoláků po roce 1948, po roce 1968, že lžou. Vůbec by se s vámi nebavili. Zkuste říci všem, kteří kvůli tomu, že nechtěli vstoupit do KSČ, nemohli dělat svoji práci a jejich děti se nemohly dostat na střední školy, o vysokých nemluvě, že lžou. Také by se s vámi nebavili,“ tvrdí senátor a dodává, že zlehčování totality je cestou, jak přijít o demokracii. „A to já nechci. Já už to zažil.“

Celá otázka s odpovědí ZDE:

Další z dotazů na Přemysla Sobotku se vrací ke kongresu ODS. Čtenář se ptá, jak je možné, že nebyli pozváni bývalí předsedové ODS a Ivan Langer ano. „Jaký vliv má ve straně, že tam byl pozván?!“ táže se čtenář.

Přemysl Sobotka však tentokrát odpověděl velice formálně. „Náš poslední kongres byl volební a také přelomový. Proto jsme se snažili vyhnout dlouhým zdravicím hostů nebo pohledu na stranu očima bývalých předsedů,“ opakoval oficiální verzi nepozvání bývalých předsedů. K Ivanovi Langerovi pak uvedl, že jej na kongres vyslala jeho místní organizace a jako demokratická strana taková rozhodnutí ODS ctí.  

Celá otázka s odpovědí ZDE:

To nemáte nikoho, kdo by byl dost důvěryhodný a zároveň nemuselo jít o novou tvář?

Čtenář také zpochybnil volbu nového předsedy ODS Petra Fialy. Podle něj není dostatečně silný, aby čelil poslancům typu Miroslava Kalouska, a není silným vůdcem. Vyčítá mu i to, že do strany vstoupil teprve nedávno. „To nemáte nikoho, kdo by byl dost důvěryhodný a zároveň nemuselo jít o novou tvář? To už jsou dlouholetí členové natolik odepsaní?“ napsal čtenář ParlamentníchListů.cz.

„Co se týká pana Fialy, určitě byl zvolen za mimořádných podmínek a pro mimořádné úkoly. Věřím mu a myslím, že už jako rektor brněnské Masarykovy univerzity prokázal své manažerské schopnosti. Delegáti kongresu rozhodli, a já to vítám, že do čela ODS je potřeba hodně nových tváří. My ostatní jim budeme pomáhat, aby ODS prokázala svou životaschopnost, aby obhájila svůj program a stala se pro voliče opět přitažlivou a důvěryhodnou stranou,“ obhajuje rozhodnutí kongresu Přemysl Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…