Nová ministryně Maláčová má nápad: Můžeme zdanit informace

31.07.2018 17:47

Do úterních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu zavítala čerstvě jmenovaná ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Mimo jiné vysvětlovala, proč tak vehementně trvá na navyšování důchodů, platů ve státní sféře i navyšování minimální mzdy.

Nová ministryně Maláčová má nápad: Můžeme zdanit informace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

„My v sociální demokracii se domníváme, že je naše ekonomika ve výborné pozici, máme výbornou zaměstnanost a občané mají právo to pocítit i na svých důchodech,“ zdůraznila dáma hned na úvod. Zdá se jí, že platy ve státním sektoru jsou nízké a měli bychom je zvýšit, pokud chceme kvalitní veřejné služby. Vedle toho chce sociální demokracie zvyšovat minimální mzdu až o 1500 korun.

Posléze vysvětlovala svůj výrok, že navyšování platů ve veřejné sféře prospěje i státnímu rozpočtu. Šéfredaktor Respektu Marek Stoniš k tomu poznamenal, že ministryně vlastně vymyslela ekonomické perpetuum mobile a tropil si z dámy smích. Ale Maláčová si na svém výroku trvala. Je skutečně přesvědčena, že zvyšování platů ve státní sféře vyvolá tlak na platy v soukromém sektoru a následně se zvýší odvody ze mzdy plynoucí do státního rozpočtu, takže z toho bude stát profitovat.

Pozornost chce ministryně věnovat i důchodové reformě. Prvním krokem je podle ní zvyšování důchodů. A co by mělo být dalším krokem? Zvýšit tok peněz do důchodového systému. „V Německu se v tuto chvíli diskutuje, jak se dají zdanit informace. Můžeme třeba začít vést debatu tímto směrem,“ naznačila členka vlády s tím, že by nešlo ani tak o nový typ daně, jako spíše o zcela nový druh přijmu do státního rozpočtu.

V druhé polovině rozhovoru došlo i na migranty. Když měla říci, co si myslí o Babišově výroku, že Česko nepřijme ani jediného uprchlíka, postavila se k tomu takto: „Já bych se takto nevyjadřovala, ale je to politické rozhodnutí pana premiéra,“ pravila Maláčová. V obecné rovině se členka vlády domnívá, že by Češi, Moravané a Slezané mohli mít více pochopení pro uprchlíky v okamžiku, kdy budou mít pocit, že jim stát pomáhá, když to potřebují. Pokud se o ně takto postará ČSSD, Maláčová věří, že preference strany začnou opět růst.

Před koncem rozhovoru si pochvalovala pracovní atmosféru v nové vládě. „Můj první dojem je opravdu výborný. Myslím, že je tam velká snaha o řešení jednotlivých problémů,“ oceňovala své nové kolegy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…