Nová značka, klasický průběh: Sociální demokraté se pohádali už u volby předsedy

10.06.2023 21:41 | Ze sítí

Na 45. sjezdu ČSSD v Plzni bylo rozhodnuto. Post předsedy obhájil Michal Šmarda. V budoucnosti strany vidí úspěšné volby do Poslanecké sněmovny a úsilí o ukončení současné „chaotické politiky“. Fialova vláda v kombinaci s krizemi, kterým Česká republika čelí, podle něj představuje „smrtící koktejl“. Neúspěšným kandidátem na předsedu strany byl Lubomír Zaorálek. V plamenném projevu zkritizoval směřování strany. „Neplníme roli, kterou jako strana máme,“ prohlásil.

Nová značka, klasický průběh: Sociální demokraté se pohádali už u volby předsedy
Foto: Facebook ČSSD
Popisek: Michal Šmarda, předseda sociálních demokratů

Na plzeňském sjezdu obhájil pozici předsedy strany Michal Šmarda, starosta Nového Města na Moravě. Předsedou ČSSD – nyní již Sociální demokracie se zkratkou SOCDEM – je od prosince 2021, předtím v letech 2019-2021 působil coby místopředseda strany. V tajné volbě vyhrál nad místopředsedou Břetislavem Štefanem a bývalým ministrem zahraničí a kultury Lubomírem Zaorálkem a povede tak stranu do příštích voleb do Poslanecké sněmovny.

Šmarda dostal 97 hlasů, tedy zhruba 56 procent. Zaorálek získal hlasů 58, což dělá něco málo přes 32 procent. Štefana volilo pouze 20 delegátů. Na sjezdu se celkem sešlo 179 delegátu, z nichž platné hlasy odevzdalo 176.

„Naše strana vždy bojovala za práva zaměstnanců, živnostníků, seniorů a rodin s dětmi. Děkuji, že jste dali nahlas najevo, že se sociální demokracie vrací a že Česká republika má velkou šanci na lepší budoucnost,“ započal Šmarda svůj projev poté, co byl zvolen předsedou strany.

Na tiskové konferenci sdělil svou vizi pro Sociální demokracii, v níž vidí i úspěšné sněmovní volby, které se mají konat na podzim 2025. Sociální demokracie by tím usilovala o ukončení současné „chaotické politiky“ nynější vládní koalice. „Sociální demokracie potřebuje vstoupit do Poslanecké sněmovny proto, aby nabídla realistický program, který ukončí nesmyslnou chaotickou politiku současné pravicové vlády,“ prohlásil a dodal, že SOCDEM v žádném případě nedopustí, aby se moci v České republice ujali nacionalisté, populisté či nepřátelé demokracie.

Vládu premiéra Petra Fialy Šmarda kritizoval už na začátku sjezdu. V současné době plné krizí vidí, že Česká republika se neobejde bez sociální demokracie. „Když všechny krize, průšvihy a problémy zkombinujete s tím, že zde máme Fialovu vládu, jde o pravý smrtící koktejl. To je přesně chvíle, kdy Česká republika potřebuje, aby se vrátila silná demokracie,“ komentoval politickou situaci v Česku. Sociální demokracie by občanům ČR měla ukázat, že je schopná pomoci. „Musíme ukázat, že nejsme parta tlučhubů, které dnes vidíme v Poslanecké sněmovně, ale že jsme parta lidí, která dokáže pomoci tehdy, když je to třeba,“ doplnil.

Neúspěšný kandidát na předsedu stranu Lubomír Zaorálek ve svém projevu před volbou předsedy zkritizoval vedení sociální demokracie. Hovořil o nedostatečném zastupování zájmů lidí, jež je dle něj způsobené tím, že strana nesleduje, co se kolem ní děje. „Neplníme roli, kterou jako strana máme,“ vyplývá z toho pro Zaorálka. Prohlásil tak, že strana má pravděpodobně poslední šanci, která bude promarněna, nezmění-li se strategie sociální demokracie. „Je před námi možná poslední šance. Jestli budeme postupovat jako doposud, tak se nic nezmění,“ vyjádřil svou frustraci Zaorálek nad směřováním strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …