Novinka od Válka: V některých oblastech bude nedostupná pohotovost, bojí se lékaři

21.04.2024 11:06

Ministerstvo zdravotnictví připravuje novelu zákona, která má přesunout odpovědnost za provozování lékařských pohotovostí z krajů na pojišťovny. Ale někteří hejtmani tuto novinku kritizují a tvrdí, že změna legislativy může vést ke snížení dostupnosti pohotovostní služby v některých oblastech. Prezident České lékařské komory Milan Kubek kritizuje novelu jako pokus politiků uniknout odpovědnosti za dostupnost zdravotní péče.

Novinka od Válka: V některých oblastech bude nedostupná pohotovost, bojí se lékaři
Foto: Repro Facebook
Popisek: Prezident ČLK, Milan Kubek

„To, co se snažíme připravit, je přesunutí této odpovědnosti, větší vliv a větší účast zdravotních pojišťoven na zajištění nejen zubní, ale obecně pohotovostní služby,“ uvedl pro CNN Prima News náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Novela zpracovaná ministerstvem zdravotnictví směřuje k odebrání krajům odpovědnosti za fungování lékařských pohotovostí. Přebrat by ji nově měly zdravotní pojišťovny. Podle ministerstva by pojišťovny odkázaly lékaře lépe motivovat k tomu, aby sloužili pohotovostní služby, což se krajům údajně nedaří.

„Lékařům to můžeme nařídit jen v jejich ordinaci, to by znamenalo, že by se ta pohotovost sloužila každý týden jinde. Chtěli jsme, aby to bylo v jedné nemocnici. Avšak nemůžeme nařídit lékařům, aby přišli sloužit do nemocnice. V tu chvíli by museli podepsat smlouvu s tou nemocnicí, a to už nám ten zákon neumožňuje,“ řekl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

„Pokud jste měli doteď problémy s nedostatkem lékařů, tak budete mít ještě o jednoho lékaře navíc, který nebude mít váš kraj v lásce. Je to jako jít s klackem proti rozjetému tanku,“ řekl hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti).

Po schválení novely budou pojišťovny zajišťovat urgentní příjmy. To by však mohlo vést ke snížení počtu pohotovostí. Podle Špotáka by k nejohroženějším oblastem patřilo Sušicko a Tachovsko. Změna v legislativě dle jeho názoru způsobí, že kraje budou muset pohotovost zajišťovat ze zvláštních prostředků.

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek taktéž zmínil, že pohotovostí ubude. Dle jeho slov to však nebude dramatické, na dostupnosti by se nic změnit nemělo: „Jsem přesvědčen, že na dostupnosti se nic nezmění. Pohotovostí ubude, ale nebude to dramatické. Možná ta služba bude dostupná v jiné lokalitě, ale bude dostupná.“

Prezident České lékařské komory Milan Kubek plán rovnou označil za „pitomost“ a „alibismus“ politiků. „Je to pitomost. Politici, které si volíme a platíme ze svých daní, se snaží zbavovat své odpovědnosti za dostupnost lékařské péče. Je to čirý alibismus,“ vyjádřil svůj názor Kubek.

Novela je v současné době v připomínkovém řízení. Pokud by prošla, vstoupila by v účinnost od ledna 2025. „V současné době je návrh v legislativním procesu, diskutujeme o něm, ale není jisté, jestli bude v této podobě opravdu schválen,“ řekl tiskový mluvčí Oborové zdravotní pojišťovny František Tlapák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…