Nový Fialův ministr: Není v našem zájmu, aby teď na Ukrajině zavládlo příměří!

09.05.2023 22:08 | On-line

Chce evropskou federaci a hodlá vylepšit jméno Evropské unie mezi Čechy. V názorech o budoucnosti Unie se od vládních kolegů novopečený ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák z hnutí STAN liší. Je ale odhodlán hledat průnik. Slova premiéra Petra Fialy (ODS), že „existují jen zájmy národního státu, nikoli zájmy evropské“, podle něj už neplatí. Věnoval se také směřování Ukrajiny do Evropské unie, které podle něj nebude rychlé.

Nový Fialův ministr: Není v našem zájmu, aby teď na Ukrajině zavládlo příměří!
Foto: Twitter
Popisek: Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák

Rusko zahájilo dnes 9. května oslavy Dne vítězství. Projev k národu měl u této příležitosti prezident Vladimir Putin, který prohlásil, že proti Rusku byla „rozpoutána opravdová válka“. „Ale ubráníme obyvatele naší vlasti, ubráníme obyvatele Donbasu a ubráníme naši bezpečnost,“ dodal šéf Kremlu.

Martin Dvořák jako bývalý letitý diplomat proslov ruského vůdce komentuje slovy: „Já si myslím, že řečeno právnicky je Putin trošku v argumentační nouzi. Skoro nic z toho, co si naplánoval, nefunguje, nepodařilo se. Nemohl si nevšimnout, že dnes po Rudém náměstí přejel jediný tank,“ smál se Dvořák v pořadu Interview ČT24.

Máme vůbec vyjednávat s Vladimirem Putinem? „Myslím, že zásadní podmínka pro vyjednávání s kýmkoli na straně Ruska je, aby se Rusko stáhlo za hranice Ukrajiny. Do té doby si neumím představit, že bychom začali vyjednávat,“ říká Dvořák.

Příměří by se podle něj nyní dalo uzavřít, ale je otázka, komu by pomohlo. „Jestliže se Rusko evidentně začíná cítit ohroženo tou potenciální protiofenzivou a čeká se, až vyschne bláto, tak v tuto chvíli si myslím, že by příměří pomohlo Rusku, aby si případně oddechlo a dozásobovalo, z hlediska evropské bezpečnosti a našich zájmů není dobré, aby zavládlo na Ukrajině příměří. V tuto chvíli je situace taková, že se čeká, kdo přijde k případnému vyjednávání s lepší vyjednávací pozicí, a protože to není jasné, tak nikdo z nich nechce začít vyjednávat,“ míní Dvořák.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co říci na vyjádření tohoto poskoka EU., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseWoolf , 10.05.2023 9:24:23
Dokud u nás budou vládnou lidé tohoto typu, tak se Česká republika, nikdy z tohoto politického a morálního sajrajtu nedostane.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…