Nový sjednotitel? Rajchl, Ševčík... Publicista uvažoval nahlas

21.08.2023 22:42 | Monitoring

Může roztříštěnou mimoparlamentní scénu sjednotit demonstrace proti vládě Petra Fialy 16. září v Praze? Proč se rozplynula jednota z loňského zaplněného Václavského náměstí? Že scéna není jednotná, za to podle novináře a publicisty Petra Bohuše mohou agenti BIS pracující v médiích, řekl v pořadu Aby bylo jasno. Ve vládních stranách podle jeho slov nesedí žádní hrdinové, a jak půjde do tuhého, rozutečou se. „Jen zdánlivě je spojuje, že mají moc, myslí si, že když mají řídící páky té moci, že tam vydrží,“ dodal na vládu premiéra Petra Fialy (ODS).

Nový sjednotitel? Rajchl, Ševčík... Publicista uvažoval nahlas
Foto: Archiv PB
Popisek: Mgr. Petr Bohuš, publicista a moderátor

„Opozici chybí zřejmě nějaký jednotící prvek, několik málo společných témat, která by všechny opozičníky sjednocovala. Vypadá to, že někteří kopou jenom sami za sebe nebo mají obavy, že by se s někým spojovali, aby mohli uspět,“ odpovídá na otázku, zda je možné sjednocen mimoparlamentní opozice.

Podle Bohuše jde však o přirozený vývoj, že se v opozici každý snaží jít zcela za sebe, ale jde pouze o přechodný stav. „Opozice se ještě nespojila tak, jak by se spojit mohla. Určitě se naplní doba, že se budeme muset spojit, tak jako jsme se spojili 3. září, kde jsem byl osobně. A bylo mi to sympatické, byli jsme tam proto, abychom společně dosáhli nápravy věcí veřejných,“ připomněl protivládní demonstraci 3. září 2022 Česká republika na 1. místě.

Ohledně zvěstí, že jsou mezi novináři agenti BIS, Bohuš nepochybuje. „Naznačené souvislosti s tím, jestli jsou mezi novináři členové BIS, tak já o tom nepochybuji, kdybychom si to nemysleli, tak by to asi nebyla normální situace, že různé zpravodajské služby pracují různě. A samozřejmě i ony se mohou podílet na tom, že ta scéna není jednotná, musíme poznat, komu o co jde, to se v posledním období děje, abychom otevírali oči a přemýšleli o těch věcech. Abychom na ty demonstrace určitě chodili, ale abychom jen nepřejímali slepě nějaká dogmata a nebyli pak zase zklamáni, napálení někým apod.“ poznamenal Bohuš.

Je podle Bohuše v mimoparlamentní politické scéně osobnost, která by dokázala spojovat, namísto rozdělovat? „Myslel jsem, že by to mohl být Jindřich Rajchl, ale musel by vysvětlovat, jaký je problém s Pro Libertate, pokud my nebudeme znát tento problém, tak tam bude stín neshod, nedůvěry... Jestli jsou tam nějaká hesla bez reálného obsahu a jsou tam lidé, kteří by tam být neměli, pak máme důvod se domnívat nebo pochybovat o tom, zdáli s takovými zádrhely té strany by vůbec byla schopna dosahovat těch svých cílů, které proklamuje. Jindřich Rajchl by to měl pochopit a jít otevřeně do tohoto vysvětlování,“ dodal publicista.

„Mou povinnosti novináře je ptát se, proč není nikdo, kdo by byl tím sjednotitelem. Pokud by to nebyl Jindřich Rajchl, můžeme přemýšlet o dalších, jestli by to byl Miroslav Ševčík, který bojuje o akademickou půdu...“ přemítal Bohuš.

Anketa

Souhlasíte s ministrem Rakušanem, že spáchá-li zločin stát (má na mysli Rusko), musíme trestat i jeho občany?

3%
97%
hlasovalo: 23347 lidí
Souhlasil se slovy moderátorky Jana Bobošíkové, že ať jsou přešlapy vládní pětikoalice sebevětší, vždy si ti ve vládě kryjí záda, spojuje je pouze Antibabiš, a jeden na druhého neřeknou nic, co by je zásadním způsobem rozdělovalo. „Myslím, že až půjde do tuhého, tak se rozutečou. Nejsou to žádní hrdinové, podle toho, jak individuálně vystupují. Řeknu příklad, kdy pan Pospíšil místo toho, aby vystoupil a řekl, že on je ten politik, který nechce, aby zde zpívala ruská pěvkyně Anna Netrebko, tak si jde krýt záda tím, že čeká na dopis z ukrajinského velvyslanectví. Jen zdánlivě je spojuje, že mají moc a že jsou u moci a myslí si, že když mají řídící páky té moci, že tam samozřejmě vydrží, proto jsou pospolu,“ doplnil novinář.

„Věřím, že bude nějaká chvíle, kdy se mimoparlamentní opozice sjednotí, že přijde nějaké téma, že se ve společnosti stane něco, co nás vyžene do ulic, něco tragického, nebo nás mohou ovlivnit i vnější okolnosti, že se stane něco ve Spojených státech,“ předpovídá Bohuš.

Lze podle Bohuše porazit současnou politickou garnituru, když se těší tak velké podpoře veřejnoprávních a mainstreamových médií? „Myslím si, že ano, protože roste množství informací a těch, kteří ty informace sledují. Vy jste dnes v podstatě malou veřejnoprávní televizí, tak jak se z různých pohledů s různými odborníky snažíte řešit problémy, šíříte se tak mezi lidi a dělají to i další. Lidé se postupně zbavují obav, že když řeknou jiný názor, že je to něco nepatřičného apod.,“ chválil Bohuš obsah pořadu Aby bylo jasno. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…