Nový trik zlodějů na důchodce - vypínají elektřinu

24.02.2014 10:22

Nový trik, jak obelstít důchodce, vymysleli zloději v Ostravě. V bytě vypnuli elektřinu. Když pak seniorka vyšla na společnou chodbu, aby zkontrolovala pojistky, vnikli do jejího bytu. Takto provedené krádeže ostravští policisté evidují během února hned tři. ČTK to řekla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková.

Nový trik zlodějů na důchodce - vypínají elektřinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

„Oběťmi zatím neznámého pachatele se staly seniorky ve věku od 77 let do 87 let," řekla. Zloděj u bytu vždy nejprve zazvonil, aby si pravděpodobně ověřil, zda je někdo uvnitř. „Vždy se schoval, aby nebyl vidět," doplnila mluvčí. O chvíli později vypnul přívod elektrické energie do bytu. Zatímco nájemnice odešly na společnou chodbu zkontrolovat energetické zařízení, neznámý pachatel využil chvíle nepozornosti. Vnikl do otevřeného bytu a kradl. Z místa pak utekl přes balkon či oknem. Výšku zdolával pomocí okapu. V jednom případě drze vyšel dveřmi a prošel kolem okradené seniorky.

Naštěstí ženám nezpůsobil velkou škodu. Ve dvou případech ukradl peněženky, doklady a mobilní telefon. Ve třetí nestihl nic sebrat. Škodu policisté odhadují na 1000 korun.

Policisté v této souvislosti pátrají po mladíkovi ve věku od 20 do 25 let. Je velmi štíhlý a měří okolo 170 centimetrů. Měl krátce střižené vlasy a v jednom případě i bradku. „Vzhledem k faktu totožného způsobu spáchání jde zřejmě o stejného pachatele. Apelujeme především na seniorky, aby v případě zaregistrování obdobné situace informovaly policisty na tísňových linkách," řekla Holčáková.

Vynalézavost zlodějů je značná

Kreativita zlodějů, kteří si jako oběť vybírají seniory, je velká. V minulosti se často objevovaly a stále objevují případy, kdy zloději do bytu vnikli pod různou záminkou. Vydávali se například za energetiky či pracovníky sociální služby. Objevil se i falešný policista.

Řadu okradených důchodců zase mají na svědomí falešní vnuci. Podvodníci postupovali vždy podle stejného scénáře. Oběť si vyhlédli v telefonním seznamu podle jména. Hledali například jména jako Emílie či Cecílie. Jména, která naznačovala, že jde o seniora. Pak se vždy vydávali za vnuka napáleného a žádali o peníze například na nákup auta. Podvedení jim vypláceli částky od 30.000 do 150.000 korun. Celkem si takto gang vydělal 700.000 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…