Nula migrantů. Prostě nula. Německá „solidarita“ po migračním paktu

17.04.2024 9:41 | Zprávy

Začátkem dubna byl v Evropském parlamentu schválen tzv. migrační pakt. V rámci jednoho z deseti přijatých návrhů je i usnesení o „povinné solidaritě“, podle kterého by členské státy měly pomoci těm státům, které jsou vystaveny migračním tlakům. To například tím, že žadatele o azyl přemístí na své území nebo poskytnou finanční příspěvky. Z úst představitelů německé koalice CDU/CSU však zaznívá, že by Německu spíše prospěla „migrační pauza“ a migranti, kteří už byli přijati v jiném členském státě Evropské unie, by měli být odmítáni.

Nula migrantů. Prostě nula. Německá „solidarita“ po migračním paktu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bundestag

Dle Křesťanskodemokratické unie Německa (Christlich Demokratische Union Deutschlands, CDU), největší liberálně-konzervativní strany v Německu, by v budoucnu měli být odmítnuti žadatelé o azyl už na vnějších hranicích Německa, pokud již byli přijati „v jiném členském státě Evropské unie nebo schengenského prostoru“. Podobně by měli být odmítnuti i ti migranti, „kteří mohou požádat o azyl v zemi, z níž chtějí vstoupit“.

Obě věty byly o víkendu přidány do návrhu nového základního programu strany na programové komisi CDU.

Doposud se v programu uvádělo, že „kontroly na vnitřních hranicích musejí být možné i nadále, dokud nebude zaveden funkční systém ochrany vnějších hranic“.

Dle dokumentů, kterými disponuje nejčtenější německý on-line deník Bild požádalo o zpřísnění okresní sdružení Dolního Porýní. Sdružení mělo argumentovat tím, že „kontroly na hranicích vedou k výraznému snížení nelegálního přistěhovalectví pouze tehdy, pokud jsou spojeny s odmítnutím“.

Konečné slovo o zpřísnění bude mít CDU v květnu na konferenci spolkové strany v Berlíně.

„Dokud nebudou účinně chráněny vnější hranice EU, může k tomu významně přispět navracení na vnitřních hranicích. Pro skutečně účinné snížení nelegální migrace do EU je však správným přístupem navracení na vnějších hranicích EU,“ řekl předseda bruselské pobočky CDU a současný kandidát strany do Evropského parlamentu, Tim Peters.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Chápu to tak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 17.04.2024 11:24:55
že baba Merkel je pozve a nemcouri vymýšlí jak vydrbat s okolními státy,, nařízenou solidaritou,, přeloženo,, vydírání druhých hlupáků,, Férovost Němců je známá jako velký podvod,,

|  12 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…