O vítězi senátních voleb je jasno. U lidovců se bude slavit

15.10.2016 15:00

KDU-ČSL vyhraje letošní senátní volby. Kandidáti s její podporou po sečtení dvou třetin okrsků vedli v devíti okrscích, ANO a Starostové v pěti. ODS měla šanci obhájit alespoň tři mandáty, ČSSD pouze dva podobně jako Severočeši.cz.

O vítězi senátních voleb je jasno. U lidovců se bude slavit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Občané jdou k volbám do Senátu Parlamentu ČR

Volby poznamenala rekordně nízká účast - hlasovat přišlo jen 15,38 procenta voličů.

Nejsilnější senátní frakcí bez ohledu na porážku zůstane ČSSD. I když obhájila jen dva z deseti mandátů, v jednaosmdesátičlenné horní komoře bude mít 25 senátorů. Druhým nejsilnějším klubem se stane frakce KDU-ČSL a nezávislí. Obhajovala tři mandáty z 11 a bude mít nejméně 15 senátorů. K nim by mohly přibýt ještě hlasy Ladislava Kose a Petra Orla, které podporovala společně se Stranou zelených. Ti by ale také mohli pomoci zeleným k vlastnímu pětičlennému klubu.

Minimálně desítku senátorů by měl mít klub Starostů spolu s TOP 09, z jehož dosavadních šesti členů mandát úspěšně obhajoval jen jeho předseda Jan Horník, který šel do voleb i s podporou Strany soukromníků ČR. Až o pět členů přijde senátorský klub ODS, který by měl mít nejméně devět senátorů. Jednu z těchto dvou frakcí by ale mohl posílit šéf moravskoslezských hasičů Zdeněk Nytra, který kandidoval s podporou ODS a TOP 09. Ve starostovském klubu by mohl zakotvit také tvůrce večerníčků Václav Chaloupek (Občané patrioti) s ohledem na podporu STAN.

ANO mělo ve hře 14 finalistů, na zvolení ale dosáhli jen tři. Nově by tak jeho klub měl mít v horní komoře osm členů společně se znovuzvolenou Alenou Dernerovou (za Severočechy.cz). Zánik naopak hrozí klubu Strany práv občanů a komunistů, který by měl mít přes znovuzvolení exkomunisty Jaroslava Doubravy (Severočeši.cz) pouze čtyři členy. Jeho existenci by mohl zachránit Jiří Ciencala, někdejší ministr průmyslu ve vládě Jiřího Rusnoka a poradce prezidenta Miloše Zemana, který se prosadil na Frýdeckomístecku za hnutí Občané spolu-nezávislí.

V Senátu naopak končí jeho místopředseda Zdeněk Škromach (ČSSD) nebo někdejší jihomoravský hejtman Stanislav Juránek (KDU-ČSL). Mandát nezískali ani ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD), žokej Josef Váňa (za ANO), hokejista Jiří Šlégr (za ČSSD), exministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) nebo filozof Václav Bělohradský (za ČSSD a SZ).

Prosadili se naopak místopředsedkyně Senátu Miluše Horská (za Nestraníky) z klubu KDU-ČSL, předseda lidoveckých senátorů Petr Šilar, místopředseda ODS Miloš Vystrčil, znovuzvolený senátor za ODS Jiří Oberfalzer a stejně tak senátor Tomáš Jirsa (ODS), či starosta Chrastavy a kandidát s největším počtem hlasů Michael Canov (SLK). Poslední čtyři kandidáti šli do voleb také s podporou Soukromníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…