Obama má problém. Jeho žena má možná prsty ve špehování Trumpa a jeho lidí

05.04.2017 12:21

Do centra pozornosti amerických médií se v posledních dnech dostala poradkyně pro národní bezpečnost Baracka Obamy Susan Rice. Včera musela vysvětlovat v rozhovoru pro televizi, že nešpehovala spolupracovníky Donalda Trumpa a nevynesla informace o nich do médií.

Obama má problém. Jeho žena má možná prsty ve špehování Trumpa a jeho lidí
Foto: archív autora
Popisek: Obama

Donald Trump musí od prvního dne ve své prezidentské funkci čelit nepřátelským reakcím ze strany médií i nevládních neziskových organizací, z nichž mnohé jsou závislé na financích miliardáře a filantropa George Sorose. Případ Susan Rice však ukazuje, že hra „všichni proti Trumpovi“ se rozehrála již před mnoha měsíci. Ještě za vlády Obamovy administrativy. Americká média věnují novému odhalení značnou pozornost, byť je rozhodně nelze podezřívat, že by stranila Trumpovi.

„V jednu chvíli jsem obdržela zprávu od zpravodajců, ve které se hovořilo o osobách, jejichž jména však nebyla zmíněna. Abych pochopila význam celé zprávy, bylo někdy nutné si vyžádat konkrétní jména osob, o kterých se tam hovoří. Kdyby v té zprávě například šlo o to, že jistá osoba se snaží prodat zařízení na výrobu bomby, bylo by nutné požádat standardní cestou zpravodajce o prozrazení konkrétních jmen,“ vysvětlovala v rozhovoru pro MSNBC Rice.

Bývalá Obamova poradkyně pro národní bezpečnost nicméně popřela, že by si sama od zpravodajců vyžádala zprávy, které by se týkaly Trumpa či jeho spolupracovníků. „Pouze jsem požádala o odhalení jmen ve zprávách, které mi zpravodajci sami zasílali,“ připustila někdejší poradkyně pro národní bezpečnost Rice, která zároveň odmítla, že by zneužívala získané informace ona nebo prezident Barack Obama k politickému boji.

Rice rovněž odmítla, že by do médií vypustila jakékoli informace o svém nástupci ve funkci poradce pro národní bezpečnost Michaela Flynna. „Nikdy bych nic takového neudělala. Skutečně nikdy. Pouze jsem z médií věděla, že Flynn lobboval ve prospěch turecké vlády. Mohu ještě jednou zopakovat, že tam ze strany Bílého domu nešlo o nějaké sbírání informací o Trump Tower, o Trumpovi samotném ani o jeho spojencích.“

Zatímco demokraté a většina mainstreamových médií považují vysvětlení Rice za uspokojivé, republikáni v čele s Trumpem to vidí opačně. „Jednala Rice na vlastní pěst, či dostala příkaz od Obamy? Myslím, že by měla vypovídat pod přísahou,“ cituje magazín Newsweek republikánského senátora Randa Paula. „Pokaždé, když se něco pokazilo, stála za tím Rice. Ať už šlo o Benghází, či mnohé další neúspěchy Obamovy administrativy,“ pustil se do Rice senátor Tom Cotton a obvinil ji ze lži.

Jasno má také respektovaný rozhlasový komentátor Rush Limbaugh, kterého pravidelně poslouchají miliony Američanů. „Případ Susan Rice jasně ukazuje, jak Obamova administrativa zpolitizovala naše zpravodajské služby a postavila je proti republikánům a Donaldu Trumpovi. Média se na tom všem podílela a ještě hrdě hlásala, že nemůžou vyzradit své zdroje. Teď už víme, že novináři jsou hlavními spoluviníky. Skandální není jednání Trumpa nebo Rusů, ale jednání Obamovy administrativy,“ řekl Limbaugh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…