Občas ztrácím naději. Poslankyně šla žít do severočeského ghetta. Toto zažívá

09.10.2019 19:13

Poslankyně z hnutí ANO Eva Fialová si řekla, že si zkusí nějaký čas, přesněji řečeno půl roku, žit v Předlicích, ve čtvrti Ústí nad Labem, která bývá označována za problematickou lokalitu. V tuto chvíli má za sebou čtyři měsíce života v této vyloučené lokalitě a sama přiznává, že z toho, co vidí kolem sebe, ztrácí naději.

Občas ztrácím naději. Poslankyně šla žít do severočeského ghetta. Toto zažívá
Foto: mag-ul.cz
Popisek: Letecký pohled na město Ústí nad Labem

Poslankyně Fialová zjistila, že není pravda, že by děti z tzv. vyloučené lokality nechtěly chodit do školy. V rozhovoru pro DVTV zdůraznila, že i tyto děti baví se učit a společnost by tuto jejich touhu měla podchytit, jinak hrozí, že se ze života v problematické lokalitě nevymaní.

 Zvlášť když některé děti odcházejí ze středních škol, protože kdyby dosáhly třeba na stipendia a finanční odměny za práci na praxi. Peníze se započítají do rodinného rozpočtu, a ten tak může přijít o sociální dávky, které dostanou jen do určité výše příjmu. Proto je podle ní načase systém dávek změnit. Fialová však upozornila, že na to rozhodně nestačí sama.  

Anketa

Kdyby za svého života Karel Gott kandidoval na prezidenta, volili byste ho?

59%
41%
hlasovalo: 22861 lidí

Prý je ráda, že si mohla všechno ověřit osobně. „Diskuse s místními obyvateli je k nezaplacení,“ zdůraznila s tím, že své poznatky teď může lépe předestřít Poslanecké sněmovně. „Já přijdu na Ministerstvo spravedlnosti s návrhem, jak odečítat exekuce. Jak tady diskutuji s lidmi, tak oni třeba říkají, že kdyby jim strhávali jen 2 500, tak by do toho legálního zaměstnání šli,“ zdůraznila Fialová s tím, že lidé v Předlicích jsou velmi špatně informovaní o tom, jaké možnosti mají. Sama by navrhovala lidem odečítat z platu na exekuce deset procent, protože by si každý dokázal spočítat, kolik peněz mu zůstane.

Fialová také jednoznačně hájila nápad měst vyhlašovat tzv. bezdoplatkové zóny, tedy zóny, kam se sice můžete přistěhovat, ale nedostanete doplatek na bydlení. Vyhlášení bezdoplatkové zóny podle poslankyně napomohl tomu, že spekulanti neskupují budovy v problematických čtvrtích a nevytvářejí z nich ubytovny, protože se jim to nevyplatí, a to je podle Fialové jednoznačně pozitivní.

Poslankyně také prozradila, že čelila nařčení, že unesla z Předlic dítě. V pozadí toho prý stály spory s jednou její sousedkou. Její děti jednoho dne vzala i s babičkou na výlet do zoo. Ve čtvrti se pak ztratila holčička a zrodila se fáma, že ji odvedla právě Fialová. „Naštěstí byla dementována od samotné holčičky,“ prozradila dáma.

Nejen kvůli této události prý občas ztrácí naději, že se podaří situaci v lokalitě zlepšit. Stále však doufá, že ruku k dílu přiloží i místní lidé a sami se pokusí svou situaci zlepšit, uklidí si čtvrť a tak podobně. Podstatné prý je, že si sami členové komunity musejí říct, že chtějí žít lépe, musejí vychovávat děti k tomu, aby neodhazovaly odpadky na ulici a tak podobně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…