Obrana není jen vojenská! Co mentální a zdravotní stav společnosti... Zkušený politik srazil Fialu

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
04.12.2023 21:52 | Komentář

EVROPAN LIBOR ROUČEK V těchto dnech cestuje bývalý místopředseda Evropského parlamentu a někdejší redaktor Hlasu Ameriky po Kambodži. Upozornil i na to, co bychom mohli této chudé zemi závidět. Poukazuje na to, jak poměry v České republice vyhnaly do ulic střední třídu. Už nejde pouze o nespokojenost chudších vrstev, tady se podařilo už pořádně naštvat téměř všechny, i studenty nebo učitele a lékaře. Vláda podle Roučka řeší situaci „naprosto zbrkle amatérsky a neodborně“. „Viz před několika měsíci se upraví zákoník práce o přesčasech a nyní se zákoník práce mění,“ podotkl.

Obrana není jen vojenská! Co mentální a zdravotní stav společnosti... Zkušený politik srazil Fialu
Foto: pixabay.com
Popisek: Senioři - ilustrační foto

Při svých cestách po Kambodži popisoval: „První týden jsem strávil v Phnompenhu, hlavním městě, shodou okolností tam byl největší svátek v roce, festival vody, kdy místní slaví konec monzunového období. Když bude dobrá úroda, bude prosperita.“ Kambodžu navštívil Rouček vlastně poprvé a jak říká, země si vede velmi dobře. „Překonává tragické důsledky diktatury, kdy byly spousty lidí umučeny. Byl jsem také v druhém největším městě Kambodži, tady je posvátná hora a v ní jeskyně, které Rudí Khmerové používali také jako mučírny, házeli tam děti a dospělé. Kambodža úspěšně překonává důsledky hrozné genocidy. Ekonomika roste. Mají některé ukazatele, které bychom jim mohli závidět, hospodářský růst pět a půl procenta, inflace tři procenta, samozřejmě rostou z velmi nízkého základu. To se musí poznamenat,“ zmínil.

Pár slov připojil i k místní atmosféře: „Lidé jsou spokojení, přátelští, milí. Je to zajímavá cesta a velmi dobrá zkušenost, aby si člověk připomenul, že jsou země bohaté i chudé a jak si vedou, abych si to porovnal. Koneckonců to dělám asi čtyřicet let, abych si věci srovnal do souvislostí. Vždycky se přesvědčím, že sociálně demokratický pohled je správný. Je celosvětově nutné snažit se pomáhat těm, kteří na tom nejsou nejlépe. Je to jak morální přístup, tak ekonomický. Když se jim bude dařit lépe, tak mohou kupovat i naše výrobky.“

Čtyřiceti procentům lidí u nás se dobře nevede

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…