Odsouzený poslanec by přišel o mandát? Vláda má k tomu připomínky

13.06.2012 20:05

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová po zadržení Davida Ratha prohlašovala, že prosadí změnu ústavy, díky níž by se už žádný odsouzený poslanec nemohl držet mandátu. Tento záměr ve středu projednávala vláda.

Odsouzený poslanec by přišel o mandát? Vláda má k tomu připomínky
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Premiér Petr Nečas a 1. místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová

Změna ústavy nakonec neprošla, důvodem by měl být fakt, že kabinet k ní má připomínky. Vládě totiž vadí, že i přes změnu navrhovanou Miroslavou Němcovou ústava stále umožňuje, aby člověk ve vězení byl zvolen poslancem.

"Neboť výkon trestu odnětí svobody nepředstavuje překážku volitelnosti. Je tedy otázkou, zda by v čl. 19 Ústavy České republiky neměla být zavedena odpovídající překážka volitelnosti poslance a senátora," píše se v návrhu usnesení podle serveru iDnes.cz.

Návrh šéfky Poslanecké sněmovny totiž mění ústavu jen v jednom článku. Stojí zde, že mandát poslance či senátora zaniká "pravomocným odsouzením k nepodmíněnému trestu odnětí svobody". Volitelnosti to však nestojí v cestě.

Aby pozměněný návrh byl zaveden do ústavy, musely by pro něj hlasovat alespoň tři pětiny poslanců. Nyní už ve sněmovně sedí dva nepravomocně odsouzení politici, a to Vít Bárta a Jaroslav Škárka. Kauza Davida Ratha na tento problém také poukazuje.

"Pravomocné odsouzení odráží zvýšenou závažnost jednání, kterého se poslanec nebo senátor dopustil. Další trvání mandátu lze proto v případě takového odsouzení považovat za neslučitelné s posláním a obsahem mandátu poslance nebo senátora," stojí v důvodové zprávě, proč by měla být ústava změněna. Tento problém navíc začíná být čím dál více aktuální – naposledy byl zbaven imunity Otto Chaloupka, policie požádala o vydání i bývalé ministryně Vlasty Parkanové.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…