Odstupte, udělejte místo Němcové. Ne, já tu byl první. „Pravda a láska“ se bude rvát o Prahu

18.06.2020 12:00

Senátní volby klepou na dveře, a tak už je například jasné, že na Praze 5 se o senátorské křeslo utká Michael Žantovský se současným senátorem Václavem Láskou a na Praze 1 poslankyně Miroslava Němcová se senátorem Václavem Hamplem. A právě tyto dvojice vzbuzují ohlasy.

Odstupte, udělejte místo Němcové. Ne, já tu byl první. „Pravda a láska“ se bude rvát o Prahu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Žantovský oznámil společnou kandidaturu za TOP 09, ODS, STAN a SNK Evropské demokraty v senátním obvodu č. 21 v Praze 5, Praze 13 a Řeporyjích

Proti své soupeřce, Miroslavě Nemcové (ODS), se totiž ozval sám senátor Václav Hampl na svém Twitteru. „Nevím, jestli ODS, STAN a TOP 09 koncept spolupráce prodemokratické a proevropské opozice dostatečně pochopily. Mají se spojovat proti ANO, komunistům a nacionalistům, ne proti KDU-ČSL, Zelení, Praha Sobě a Senátor21,“ uvedl. Sdílel k tomu i status předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové právě o podpoře Němcové.

Anketa

Je Nora Fridrichová kvalitní novinářka?

7%
93%
hlasovalo: 27311 lidí

„Těžko bychom v české politice hledali tak zásadovou ženu, jakou je Miroslava Němcová. Bude kandidovat do Senátu na Praze 1, a o její podpoře proto nemohlo být pochyb. Dohoda s ODS a hnutím STAN jen deklaruje, jak vážně to se spoluprací myslíme,“ poznamenala Pekarová Adamová.

Nevím, jestli @ODScz, @STANcz, @TOP09cz koncept spolupráce prodemokratické a proevropské opozice dostatečně pochopily. Mají se spojovat proti ANO, komunistům a nacionalistům, ne proti @kducsl, @zeleni_cz, @PRAHASOBE, @HnutiSenator21 https://t.co/BOukieQokO

— Václav Hampl (@Vaclav_Hampl) June 17, 2020

Pochopení se však Hampl úplně nedočkal. „Pane senátore, tak buďte soudný a odstupte z vaší kandidatury proti opravdové dámě české politiky Mirce Němcové. Paní Němcová je při vší úctě extraliga. Vy jste ‚jen‘ první liga. Nic ve zlém. Upřímnost je důležitá,“ uvedl jeden z diskutérů. 

„Děkuji za důvěru,“ odvětil s úsměvem Hampl. „Nicméně jsem jako stávající senátor a místní rodák ohlásil kandidaturu již před časem. Míč s nabídkou ke spolupráci byl na straně uvedených stran. A ty se rozhodly pro jinou taktiku, což jim nikdo nebere. Jen se mi pak trochu nezdají ta slova o spolupráci,“ poznamenal.

„A co kdyby se všechny ty strany, které jste vyjmenoval, spojily a podporovaly silnějšího kandidáta, a to je Miroslava Němcová? Co kdybyste vy rezignoval na kandidaturu, abyste ji podpořil, jako to udělal Jiří Padevět?“ zeptal se i další diskutující. I na to Hampl odpověděl stejně jako předchozímu diskutérovi.

„Abyste tedy netříštil demokratické síly, tak ustoupíte silnějšímu kandidátovi s větší podporou?“ zeptal se i další diskutující. „Jsem rozdák z pražské Letné, obhajující senátor, přičemž kandidaturu jsem ohlásil již před časem. Už jen z hlediska časové souslednosti nastává tříštění opozice spíše z druhé strany,“ odvětil Hampl. Diskutér se však nedal. „Tak ono je to jedno, kdo ohlásí kandidaturu dřív, když se najde lepší kandidát s větší šancí a podporou, tak je logické netříštit síly a podpořit jej. Navíc byste ušetřil za kampaň. A mimochodem – Letná taky není Praha 1,“ napsal Hamplovi.

Obdobná situace je i na Praze 5, kde společným kandidátem ODS, STAN a TOP 09 je ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský a proti němu stojí advokát a předseda hnutí Senátor 21 Václav Láska, kterého prosazují Piráti, lidovci, Zelení a Liberálně ekologická strana.

Volby do jedné třetiny Senátu se budou konat  2. a 3. října 2020 souběžně s volbami do krajů. Volit se bude ve 27 obvodech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…