Oficiální dohra. „Volili Zemana, smetlo je tornádo“: ČT má znovu problém

28.06.2021 8:04

Členka Rady České televize Hana Lipovská napsala dopis generálnímu řediteli České televize Petru Dvořákovi. Velice ji rozhněval tweet zástupce šéfredaktora zpravodajství Františka Lutonského týkající se řádění tornáda na jižní Moravě a důrazně žádala, aby Dvořák zakročil.

Oficiální dohra. „Volili Zemana, smetlo je tornádo“: ČT má znovu problém
Foto: Repro Facebook
Popisek: Ekonomka a radní ČT, Hana Lipovská

Anketa

Vadí vám Zemanův výrok, že transsexuálové jsou mu odporní?

3%
95%
hlasovalo: 20999 lidí

V souvislosti s řáděním tornáda na Břeclavsku a Hodonínsku zástupce šéfredaktora zpravodajství České televize František Lutonský připomněl, že v těchto obcích lidé většinou volili za prezidenta Miloše Zemana. Touto svou poznámkou vyvolal další bouři, tentokrát slovní.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček Lutonského obvinil, že rozdmýchává nenávist proti prezidentovi republiky.

Ozval se také europoslanec Jan Zahradil (ODS)

„Volils Zemana? Tu máš tornádo. Píše nám zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT. To chceš,“ konstatoval europoslanec. Lutonský se okamžitě ohradil, že takto to neformuloval.

Lutonský a tornádo

Lutonský a tornádo

Členka Rady ČT Hana Lipovská v této věci dokonce napsala dopis generálnímu řediteli ČT Petru Dvořákovi.

„Dnes nemůže většina z nás pomoci obcím na Moravě jinak než modlitbou a finančním příspěvkem. Člověk je vůči přírodě maličký... O to více se mě jako občana a koncesionáře dotkl zcela nemístný tweet jednoho ze zaměstnanců České televize. Vím, Rada České televize je kolektivní orgán. Ale ve chvíli, kdy zasedá jen jednou měsíčně, nezbylo, než abych poslala stížnost generálnímu řediteli,“ vysvětlila Lipovská na Facebooku, co ji k tomu vedlo.

V dopise upozornila, že Lutonský zamlčel některá fakta a navíc podle jejího názoru popřel princip demokracie.

„Zástupce šéfredaktora František Lutonský tak nejprve ve svém tweetu popřel samotný princip demokracie, tedy pluralitu názorů, které občané svobodně projevují ve volbách, i princip, který jste uvedl v rozhovoru pro deník Hospodářské noviny dne 22. 2. 2021: ‚To, že jsou [zaměstnanci ČT] aktivní na sítích, by mělo splňovat základní parametr: co píšou na sociální sítě, by neměli mít problém zopakovat do našeho vysílání‘,“ připomněla Lipovská Dvořákovi jeho vlastní slova.

„Později svůj necitlivý a vůči obcím postiženým živelnou katastrofou krutý tweet ‚upřesnil‘ zaměstnanec ČT komentáři ‚Řeším, jak se jim ten, kterému dali důvěru, odvděčil‘, nebo ‚narážím na nereakci prezidenta‘. Podle článku 5.8 Kodexu ČT, který schválila Poslanecká sněmovna PČR, ovšem musí být zpráva ‚založena na zjištěných a ověřených údajích‘ a ‚zamlčení důležité informace nebo potlačení jejího podstatného aspektu bude vždy hrubým porušením tohoto imperativu‘. V případě svého tweetu si zástupce šéfredaktora František Lutonský buď nezjistil dostupné údaje, nebo je úmyslně zamlčel. Podle tiskového sdělení Hradu prezident republiky Miloš Zeman v pátek dne 25. června 2021 rozhodl o vyslání vojáků Hradní stráže do oblasti postižené náhlou přírodní katastrofou, aby zde pomohli občanům s odstraňováním následků řádění přírodního živlu, vyslovil lítost nad ztrátou lidských životů, vyjádřil hlubokou soustrast pozůstalým, popřál uzdravení zraněným, vyjádřil solidaritu s občany, kteří následkům přírodní katastrofy čelí a také poděkoval všem občanům, kteří se podílejí na pomoci v postižené oblasti. Nelze proto tvrdit, že prezident ‚nereagoval‘, jak ve svém tweetu tvrdí zaměstnanec ČT,“ pokračovala členka Rady ČT.

Lutonský podle ní porušil Desatero práce novináře ČT na sociálních sítích, Kodex ČT, když nepravdivě naznačoval, že se prezident k tragédii ještě nevyjádřil. Veřejnoprávní televize by se od jeho příspěvku měla distancovat.

Sám Lutonský na sociálních sítích vysvětlil, že svou poznámku myslel jen a pouze tak, že většina lidí v obcích zasažených tornádem v roce 2018 volila do úřadu prezidenta Miloše Zemana a když je v noci na pátek minulý týden postihla katastrofa, možná od svého prezidenta čekali vystoupení na veřejnosti a slova podpory. Na veřejné vystoupení Miloše Zemana si ale museli počkat až do sobotního večera, což je podle Lutonského mohlo zklamat.

Nic víc tím prý Lutonský říct nechtěl a když zjistil, že si jeho sdělení někteří lidé vykládají po svém, např. jako vyvolávání nenávisti proti prezidentu Zemanovi, jak to podal hradní mluvčí Jiří Ovčáček, raději svůj tweet smazal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…