Ohánějí se Listopadem, ale svobodu nám pořád berou. Pikora procházel po Národní a bylo mu zvláštně

17.11.2022 22:46

„Svobodu nám postupně berou.“ Ekonom Vladimír Pikora se v rámci dnešní připomínky 17. listopadu vydal do pražských ulic a byl znepokojen tím, co viděl. Den boje za svobodu podle něj mnoho lidí využilo k manipulující a lživé agitaci.

Ohánějí se Listopadem, ale svobodu nám pořád berou. Pikora procházel po Národní a bylo mu zvláštně
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Finanční analytik Vladimír Pikora

„Tak jako každý rok, i letos jsem byl na 17. listopadu v centru Prahy. Tentokrát jsem z toho měl ale jiný pocit, takový zvláštní. Lidé tam přišli s tím, že jdou podpořit nebo bojovat za svobodu, ale měl jsem z nich pocit, že oni bojují za jinou svobodu než já,“ sdílí své pocity ekonom Pikora.

Máme podle jeho slov sice více svobody, než jsme měli před listopadem 89, ale méně, než jsme měli před dvaceti lety. „Neustále se tady ohánějí odkazem listopadu 1989, ale svobodu nám přitom postupně berou,“ dodává.

A zmiňuje pár příkladů omezování svobody: „Nejprve nám zakázali kouřit v hospodě, pak nám vzali parkovací místa a všude udělali zóny, a teď nám říkají, že si od roku XY nebudeme smět koupit auto se spalovacím motorem, atd.“

„Já si tu svobodu představuji jinak. O tom, jestli se bude v hospodě kouřit, má podle mě rozhodovat majitel. O tom, jestli se bude prodávat určitý typ motoru, má rozhodovat zákazník, atd. Socialista by mě hned odsoudil, že jsem anarchista. To není pravda. Jen si myslím, že na mnoho věcí není třeba zákon nebo regulace. Mnoho věcí se zreguluje samo. Počet zákonů a regulací by se měl podle mě snížit, a nikoli růst. Dnes se v tom nikdo nevyzná,“ pokračuje Pikora.

Smutné podle slov Pikory také bylo, že Den boje za svobodu mnoho lidí využilo k vyloženě „manipulující agitaci“: „Na Václaváku byl velký transparent, kde nám vnucovali euro – s tím, že kdybychom měli euro, tak že bychom neměli inflaci. To je tak nehorázná lež! Kde jsou všichni ti bojovníci s fake news? Toto se ve veřejném prostoru tak často opakuje, až tomu bude většina lidí věřit. Už to neopakujte,“ píše ekonom.

Poukázal, jak si stojí nám nejbližší ekonomika v EU, a sice Slovensko, které euro má. „Jeho inflace (14,9 %) je však nyní téměř stejná jako česká (15,1 %). Jinými slovy, kdybychom měli euro, nejspíš bychom měli inflaci podobnou jako dnes. Navíc v Pobaltí mají euro a mají dokonce mnohem vyšší inflaci než my.“

„Už nám s tím eurem nelžete! Nejhorší je, že mi je jasné, že podobné agitační lži jistě létají veřejným prostorem i v jiných oblastech, jen o nich jako laik nevím,“ uzavírá Vladimír Pikora.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…