Okamurův muž: Stát selhal, měl by lidi z kauzy H-System žijící v Horoměřicích co nedříve odškodnit, to nejsou žádní desperáti

26.07.2018 20:28

Soud nutí část klientů zkrachovalého H-Systemu, aby opustili své domovy, i když do nich dali své vlastní peníze; podle soudu jim domy nikdy nepatřily. Poslední rozsudek v kauze H-System je podle poslance SPD Jana Hrnčíře jednou z dalších velkých ran právnímu státu. „Stát v tomto naprosto selhal,“ uvedl v Interview na ČT24 poslanec.

Okamurův muž: Stát selhal, měl by lidi z kauzy H-System žijící v Horoměřicích co nedříve odškodnit, to nejsou žádní desperáti
Foto: Archiv J. Hrnčíř
Popisek: Poslanec SPD Jan Hrnčíř

„Ten rozsudek je možná podle práva, ale určitě není spravedlivý a přinejmenším je nelidský. Lidé, kteří se nyní mají do třicet dní vystěhovat z domů v Horoměřicích, nejsou podle Hrnčíře v žádném případě žádní desperáti, kteří obsadili nějaké cízí domy, které by jim nepatřily,“ řekl hned v úvodu Hrnčíř s tím, že s posvěcením soudu a insolvenčního správce měli mít šanci domy dostavět. „Oni tam téměř dvacet let bydlí, stát naprosto selhal,“ zdůraznil.

Moderátor Daniel Takáč mu však připomněl, že někteří právnící tvrdí, že problém je právě to, že právě takové „posvěcení“ v tomto případě chybělo. Byla to prý pouze jakási nabídka insolvenčního správce, který řekl lidem, že mohou, pak přišel ale jiný insolvenční správce, který naopak řekl, že nemohou. „Ale toho insolvenčního správce jmenoval stát a insolvenční soud, který na jeho práci dohlíží, takže navíc měl zasáhnout daleko dříve. V tuto chvíli je jediné řešení, že do toho musí vstoupit stát a v podstatě těcho šedesát lidí odškodnit,“ uvedl Hrnčíř.

Aby stát tu část lidí bydlících v Horoměřících odškodnil, tak, aby mohlo pokračovat konkurzní řízení dále a mohli být z té konkurzní podstaty odškodněni i ostatní klienti, kteří v Horoměřících nebydlí a jsou také postižení krachem H-Systemu. „Investice, které vložili Horoměřičtí do dostavby těch domů a bytů, tak to dělali v dobré víře, to nejsou žádní desperáti, stát selhal,“ zopakoval Hrnčíř s tím, že několik rozsudků soudů jim potvrdilo, že jejich jednání bylo v pořádku. „Po dvaceti letech se mají najednou vystěhovat na dlažbu do třiceti dní,“ chytal se za hlavu poslanec SPD.

Kauza se táhne už osmnáct let a nejistota lidí je opravdu velmi dlouhá, a navíc posvěcení státních orgánů měli, několik soudních instancí tak rozhdodlo. „Měli by nyní podat ústavní stížnost Ústavnímu soudu. S tím, aby jako předběžné opatření tohle zastavil,“ uvedl Hrnčíř.

I když soudní systém dospěl k takovému závěru, největší problém je v tom, po jak dlouhé době k nečemu takovému prý vůbec dospěl. „To je zkrátka nepřijatelné a neadekvátní po dvaceti letech, soudní systém by měl být daleko pružnější a schopný rozhodnout daleko dříve,“ míní Hrnčíř a doplnil, že by neměl rozhodovat tak moc protichůdně. „Ta předvídatelnost práva určitě nějaká být měla. Těch rozhodnutí, která stát učinil ve prospěch těch obyvatel horoměříckých domů a bytů, byla celá řada. Ale teď najednou stát řekne, že je vše špatně, musejí se vystěhovat a jejich peníze jsou pryč,“ uzavřel Hrnčíř s tím, že především v tomto spatřuje velkou míru nespravedlnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …