Okrádáte, doplatit. Slavná firma Rohlík v problémech. Ale prý je to jinak

14.07.2022 9:43 | Ze sítí

Prudkou debatu o formě zaměstnávání a přístupu k pracovníkům v českých firmách rozdmýchává aktuální dění kolem rozvážkové službě Rohlík.cz. Ačkoliv se o firmě v poslední době hovoří jako o vítězi na poli online doručování potravin, má podle zjištění inspektorátu práce zaměstnávat své kurýry nelegální formou a údajně tak připravuje stát o desítky milionů měsíčně. Podnik to popírá. Brání se tím, že jde o nestandardní kroky v rámci „předvolebního boje“ z prostředí minulé vlády. Zaznělo i jméno, kdo z Babišova kabinetu na firmu „zakleknul“.

Okrádáte, doplatit. Slavná firma Rohlík v problémech. Ale prý je to jinak
Foto: Rohlik.cz
Popisek: Jiří Šafář, majitel společnosti Český chřest a Tomáš Čupr, zakladatel společnosti Rohlik.cz

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25315 lidí
Zatímco ve světě klesá podíl investic do většiny velkých společností a jinak tomu není za současné situace ani u nás, existuje výjimka, které se daří na poli investic shromažďovat opulentní částky. Onou výjimkou je společnost Rohlík.cz podnikatele Tomáše Čupra, jenž je také zakladatelem serveru DameJidlo.cz či společnosti Slevomat.

V červnu Českem proletěla zpráva o tom, že Čuprův úspěšný podnik vybral od investorů 220 milionů eur a firma, působící kromě Česka také v Německu a Maďarsku, tak plánuje expanzi do Rumunska, Itálie a Španělska.

Jde o významnou částku, jelikož je velmi vysoká i s přihlédnutím k tomu, že zatím celkově od roku 2014 do firmy investoři vložili přes 500 milionů eur.

Proč se takto rozhodli, mohou naznačit loňské tržby Rohlíku ve výši zhruba 12 miliard korun, přičemž letos podle serveru e15.cz firma očekává nárůst tržeb o 20 až 30 procent, či to, že vloni Rohlík dosáhl na výši své hodnoty v částce jedné miliardy dolarů.

Na pozadí těchto zpráv ovšem od konce loňského roku mediálním prostorem rezonuje spor mezi ním a jeho personálem. Kurýři u Rohlíku si po zavedení nového systému odměn stěžovali, že je připraví o část výplaty, což společnost odmítala. „Všichni kromě kurýrů si prostě najdou jinou práci, když se jim práce pro nás přestane líbit, ale kurýr prostě křičí a má pocit, že má na práci u nás nárok za podmínek, které chce on…,“ nechápal výtky svých pracovníků Čupr.

Již tehdy si přitom média povšimla, že kurýři Rohlíku nejsou zaměstnanci, ale jsou vedeni jako podnikatelé, i když mají směny a jezdí firemním autem – tudíž pracují v zákonem zakázaném švarcsystému.

Švarcsystém – pojmenovaný po podnikateli Miroslavu Švarcovi, který jej na počátku 90. let minulého století začal jako první systémově používat v Česku – ve firmě podle komentátora Lidových novin Marka Hudemy vedl k neplacení daní a odvodů. „Proč mám já platit daně a odvody, když na nich nezákonně šetří zaměstnáváním na černo miliardová firma?“ tázal se.

Na nelegální způsob zaměstnávání, kdy je pracovník v závislém vztahu k zaměstnavateli, ale formálně pracuje na faktury za dodané služby, nyní v Čuprově firmě měla podle Deníku N ukázat i kontrola inspektorátu práce.

Kontrola zjistila, že Rohlík zaměstnává své kurýry nelegální formou, jelikož jejich spolupráce vykazuje jednoznačné znaky závislé práce.

Podezření, že online supermarket svým pracovníkům nenabízí zaměstnanecký poměr, i když by měl, se podle inspektorátu provedenou kontrolou potvrdily a jde o klasickou ukázku švarcsystému.

Kontroloři zjistili, že v praxi jsou kurýři – přestože nejsou vedeni jako zaměstnanci – jednoznačně podřízeni vedení společnosti, která jejich činnost organizuje, řídí a průběžně kontroluje.

Rohlík má kvůli této údajné aplikaci švarcsystému do praxe ročně ušetřit až čtvrt miliardy a jen za měsíc jde o částky pohybující se v řádech desítek milionů.

Pokud by se ve správním řízení toto zjištění potvrdilo, znamenalo by to, že společnost nejen porušuje zákoník práce, ale ještě šidí stát na daních a odvodech. Firma by musela kromě pokuty celý nedoplatek daní, zdravotního a sociálního pojištění a vyměřených penále doplatit.

Problému si všímá i odborový organizátor Václav Drozd. „Je potřeba omezit zastřené zaměstnávání a úplně zrušit DPP/DPČ,“ míní.

Firma se však brání. Závěry jsou dle ní z právního hlediska nesmyslné a postup inspekce nezákonný.

„V první řadě bychom rádi zdůraznili, že nejde o jedinou kontrolu ze strany správních úřadů včetně inspektorátů práce, které u nás v posledním roce proběhly. V ostatních případech byla kontrola již uzavřena bez zjištění porušení zákona. V tomto konkrétním případě, se jedná o kontroly, které vůči naší společnosti VELKÁ PECKA a následně i dceřiné společnosti Autoexpert, zahájil inspektorát práce v září loňského roku a nyní je téměř po roce ukončil,“ shrnuje firma a následně přidává tvrzení, kdo za kontrolami stojí.

Má to být pozůstatek předvolebního boje. „Kontroly byly zjevně zahájeny jako součást předvolebního boje bývalé ministryně paní Maláčové a od počátku je provází řada nestandardních kroků, jak procesních, tak věcně-právních,“ tvrdí.

Kvůli tvrzení, že je za kauzou Maláčová a její předvolební boj, firma spolupracuje s externí právní kanceláří. „Aktuálně se bráníme proti tomu, že inspektorát práce uzavřel kontrolu, aniž by nám umožnil podat námitky proti kontrolním protokolům. Naši právníci vyhodnotili postup úřadu jako protiprávní,“ oznamuje firma s tím, že mají kontrolní protokoly obsahovat podle jejích právníků „řadu procesních i věcných chyb a také závěry, které z právního hlediska nedávají smysl“.

Firma chce docílit nápravy dle ní „nezákonného postupu inspektorátu práce“ a v případě správního řízení nadále rozporovat.

V rámci předvolební kampaně někdejší ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) a jejího poradce Matěje Stropnického vznikala od této dvojice, jež se nazvala „Hustou dvojkou“, videa, která se do situace v českých firmách silně navážela.

Dvojice nezůstala jen u těchto videí a vyšla také na kontroly do firem. V nich pak probíhaly kontroverzní inspekce nazvané „Férová práce“ a zvláště účast Stropnického na nich budila velmi silnou kritiku. Oba dva politici odmítali, že by chození po firmách bylo součástí kampaně ČSSD.

Společnost Rohlík.cz se netajila kritickým postoje k dění za minulé vlády. Internetový prodejce potravin v roce 2019 například v reakci na stomilionovou dotaci, kterou Agrofert, patřící do svěřenského fondu tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO), získal z evropských rozvojových fondu, oznámil, že přestává nabízet toastový chléb od společnosti Penam z Agrofertu. „ŘÍKÁME NE podezřelému toasťáku!“ znělo od společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…