Opětovné vyhlášení nouzového stavu: Hřib a Pecková jdou proti ostatním hejtmanům

12.02.2021 15:54

Pokud se něco nezmění, nouzový stav skončí v této zemi po mnoha měsících v noci z neděle na pondělí. Někteří hejtmani však z této představy nejsou nadšeni. Předseda Asociace krajů Martin Kuba (ODS) míní, že někteří poslanci pravděpodobně nevěděli, co činí, když odmítli nouzový stav prodloužit. Hejtman Moravskoslezského kraje za hnutí ANO Ivo Vondrák již oznámil, že je připraven požádat vládu o opětovné prodloužení nouzového stavu. Ale pražskému primátorovi Zdeňku Hřibovi (Piráti) se tento nápad nelíbí. A není sám.

Opětovné vyhlášení nouzového stavu: Hřib a Pecková jdou proti ostatním hejtmanům
Foto: Screen Facebook
Popisek: Primátor Zdeněk Hřib na sáňkách

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ve vysílání Českého rozhlasu oznámil, že v současné situaci sice platí, že v noci z neděle na pondělí nouzový stav skončí, ale už slyšel, že někteří hejtmani chtějí, aby se nouzový stav co nejrychleji obnovil.

„Slyšel jsem některé hejtmany, kteří říkají, že není možné to zvládat v tom standardním režimu, to znamená neudělat nic. Současně všichni jednoznačně říkají, že je pro ně obrovská komplikace vyhlašovat stavy nebezpečí, protože to je sice něco, co mají v kompetenci, nicméně už z definice krizového zákona je stav nebezpečí něco, co řeší lokální problém. A epidemie koronaviru není lokální problém, to je problém celoevropský. Hejtmani mají právo podle krizového zákona požádat vládu o vyhlášení nouzového stavu a vláda na to musí reagovat. Předpokládám, že pokud by hejtmani požádali o vyhlášení nouzového stavu, tak by vláda vyhověla,“ oznámil Hamáček ve vysílání veřejnoprávního rozhlasu.

A zdá se, že hejtmani o prodloužení nouzového stavu opravdu požádají.

Předseda Asociace krajů a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) ve vysílání České televize oznámil, že se z nouzového stavu stalo politikum, což není v pořádku, protože nouzový stav jen vytváří legislativní rámec, který vytváří prostor pro řešení nelehké pandemické situace.

„Takže já mám pocit, že většina poslanců si zdaleka neuvědomuje, do jaké situace staví nás, hejtmany. My jsme připraveni okamžitě začít jednat s vládou a tenhleten stav narovnat. Být, řekněme, tím mostem mezi koalicí a opozicí, za hejtmany, protože to politické složení je velmi pestré, ale je vidět, že jsou to lidé, kteří v těch krajích žijí, kteří chápou, co se děje a že to nějakým způsobem musíme řešit. My na to ty nástroje potřebujeme,“ zdůraznil Kuba. 

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák z hnutí ANO během pátku veřejnoprávnímu rozhlasu potvrdil, že hejtmani o prodloužení nouzového stavu opravdu požádají. „Samozřejmě jsme připraveni, že v okamžiku, kdy bude nezbytně nutné řídit a koordinovat všechny tyto organizace, tak budeme muset vyhlásit stav nebezpečí,“ řekl  Vondrák.

Jenže někteří hejtmani nabádají ke zdrženlivosti. Podle informací serveru Novinky.cz nejsou ani pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), ani středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) nadšeni z představy, že by se měl nouzový stav bleskově vrátit.

„V současné situaci, se všemi informacemi, které mám, neuvažuji, že bychom požádali o vyhlášení nového stavu nouze. To, že některé kraje tak činí, je legitimní a akceptuji to. Je to jedna z uvažovaných variant, která na stole je,“ řekla v pátek novinářům Pecková.

Co nejrychleji je však Pecková připravena vyhlásit stav nebezpečí.

Zdeněk Hřib to vidí podobně. „Potvrzuji, že v tuto chvíli nemáme dostatek vstupních informací, abychom mohli říct jasné ano, či ne,“ sdělil s tím, že ani Praha zatím o opětovné vyhlášení nouzového stavu žádat nebude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…