Opozice ve formě: Vláda nás nechala promořit. 30 tisíc mrtvých, to je výsledek

03.06.2021 16:33 | Kauza

Po dopoledních dlouhých projevech stranických špiček se ve čtvrtečním odpoledni sněmovní debata k vyslovení nedůvěry Babišově vládě přesunula na úroveň řadových poslanců. Opozice plánuje předložit vládě účet za všech 40 hříchů, kteří napočítala. Krátce po sobě se tak do ministrů od pultíku pustili Pirát Mikuláš Ferjenčík a lidovec Ondřej Benešík.

Opozice ve formě: Vláda nás nechala promořit. 30 tisíc mrtvých, to je výsledek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Návrh na vyslovení nedůvěry vládě ČR. Komunisté opustili jednací sál

Až po téměř sedmi hodinách jednání byly poslancům v debatě o nedůvěře vládě umožněny faktické poznámky. A někteří této možnosti hned využili.

Jako první dorazil k pultíku na dvouminutový limit Pirát Mikuláš Ferjenčík. Reagoval na poslanec ANO Hájka. „Mně se líbí, jak jste vykládal, že jsou tu média spojená s opozicí a taktně jste zamlčel, že pan premiér několik těch médií vlastní,“ poznamenal ironicky.

Vážnější podle něj je Hájkovo tvrzení, že vláda epidemii zvládla. „Ne, vláda epidemii nezvládla. Vláda nás nechala promořit, a výsledkem je třicet tisíc mrtvých,“ čílil se Ferjenčík. Dnešní pokles čísel je podle něj jen výsledkem promoření. Za to ale rozhodně není možné vládu chválit, naopak si za to zaslouží dostat od poslanců nedůvěru.

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

S reakcí na vládní politiky vystoupil v Poslanecké sněmovně krátce po Ferjenčíkovi i lidovecký poslanec Benešík. „Miroslav Kalousek v roce 2006 měl údajně dojednávat podporu u KSČM. On za to přestal být předsedou, kdežto vy o tu podporu škemrali,“ uvedl k vládním slovům.

A pokračoval. Lží je podle něj to, že opozice jenom kritizuje. Ani není pravda, že by situaci zlehčovala. Kdo tvrdil, že je to sranda, to byl pan premiér a pan ministr zdravotnictví,“ připomněl známý výstup premiéra Babiše se zahrádkářským zákonem.

A už vůbec nechápe, proč je tato kritika spojována s žádostí o vyslovení nedůvěry vládě. „Pokud vláda ztratí důvěru, tak si má sama dojít do sněmovny pro hlasování,“ nechápe lidovec.

Opozice, kritizovaná premiérem, prý byla vždy maximálně odpovědná. I žádost o vyslovení nedůvěry předkládá až poté, co se pandemie uklidnila.

„Jenže když jsme něco navrhovali, tak nás vláda neposlouchala,“ povzdechl si.

Výsledkem bylo, že byly prosazeny mnohé nesmysly. „V supermarketech byl masakr lidí, ale vláda držela uzavřené malé prodejny. Bylo to přesně naopak, než to mělo být,“ uvedl pro příklad.

A jako zlatý hřeb svého příspěvku si Benešík připravil reakci na slova premiéra Babiše o obraně republiky před islámem. „Že premiér hájí ČR před islamizací a migrací?“ ptal se Benešík s posměchem.

Pak citoval novinový článek z roku 2015, kdy migrační krize vrcholila. „Uprchlíci by podle Andreje Babiše mohli obsadit tisíce pracovních míst, o které Češi nemají zájem, řekl na jednání EU v Lucemburku,“ psalo se tehdy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…