Opravené solární elektrárny budou považovány za nové. A sníží se jim příjmy

27.11.2011 7:53

Podle nového zákona o podporovaných druzích energie se elektrárnám po rekonstrukci solárního parku výrazně sníží vyplácené peníze. Opravené elektrárny se budou považovat za nové, a tím se na ně budou vztahovat aktuální podmínky provozu. To znamená i méně výhodné výkupní ceny proudu.

Opravené solární elektrárny budou považovány za nové. A sníží se jim příjmy

„Za uvedení výrobny elektřiny do provozu se považuje též ukončení rekonstrukce technologické části stávající výrobny elektřiny, nebo ukončení modernizace, zvyšující technickou a ekologickou úroveň stávající výrobny elektřiny na úroveň srovnatelnou s nově zřizovanými výrobnami elektřiny," citoval server Aktuálně.cz ze zmiňovaného zákona.

S novelou zákona nesouhlasí Česká průmyslová fotovoltaická asociace. „Je to naprosto nefér," řekl prezident asociace Aleš Spáčil s tím, že tento paragraf nevytváří stabilní podnikatelské prostředí pro fotovoltaický byznys.

Exministr Kocourek chtěl dodržet 'eurohujerské' závazky

Exministr průmyslu Martin Kocourek, který zákon prosadil, se brání, že zákon je koncipován tak, aby Česko dosáhlo v roce 2020 třináctiprocentního podílu obnovitelných zdrojů elektřiny a tepla. „Dodržíme vyjednané 'eurohujerské' závazky v oblasti obnovitelných zdrojů, ale nedopustíme jejich sebemenší překročení," vysvětlil Kocourek.

Právní Luděk Šikola, jenž zastupuje fotovoltaické firmy, upozornil, že změna zákona by mohla způsobit, že majitelé budou své elektrárny opravovat načerno. „Problémů v elektrárně může být spoustu a každá změna pak může být vykládána podle tohoto ustanovení," dodal pro Aktuálně.cz.

Čtěte více:

Vláda bude i příští rok dotovat fotovoltaiku. Dá téměř 12 miliard

Slovensko láká české krachující solární podnikatele

Solární elektrárny mohou omezovat své sousedy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…