Opustí lidovci vládu? Ale kdepak. Toto k tomu řekl předseda Bělobrádek Tvarůžkové

21.07.2016 20:11

O snaze koaličních stran zdanit náhrady vydávané církvím v rámci církevních restitucí, o výrocích Donalda Trumpa i o situaci v Turecku hovořil ve čtvrtečním Interview ČT 24 předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek s moderátorkou Zuzanou Tvarůžkovou.

Opustí lidovci vládu? Ale kdepak. Toto k tomu řekl předseda Bělobrádek Tvarůžkové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Bělobrádek předpokládá, že pokud by návrh na zdanění náhrad Parlament přijal, Ústavní soud by jej pravděpodobně zrušil.

Myslí si, že při vyjednávání o církevních restitucích byly církve vůči státu velmi velkorysé. Souhlasí s ministrem Dienstbierem, že tento zákon je velmi nemravný. Ovšem kvůli tomu, že stát prý nedodal adekvátní náhradu za majetek, který nebyl vydán. Náhrady měly být podle Bělobrádka vyšší.

Vystoupení z vlády? Jen soukromý Jurečkův názor

Nezapočítává se totiž to, že stát celou dobu provozoval majetek a jen malou část dal na platy duchovních.

Bělobrádek se také možná poněkud překvapivě distancoval od výroku svého stranického kolegy, ministra zemědělství Mariana Jurečky. Ten prohlásil, že pokud by bylo zdanění náhrad schváleno, měli by lidovci opustit vládu. „O vystoupení z vlády rozhoduje celostátní výbor,“ podotkl Bělobrádek s tím, že zmíněné Jurečkovo prohlášení bylo jen jeho soukromým názorem.

Krátce byla zmíněna také potřeba reformovat EU. Při té příležitosti Bělobrádek prohlásil, že EU je třeba vnímat nejen jako ekonomický projekt, ale také jako formu, jak zabránit tomu, aby se spory řešily válkou.

S humanitárním bombardováním jsem měl problém

Probírána byla také poslední slova Donalda Trumpa, který v podstatě pohrozil evropským státům, které dostatečně nepřispívají na svoji obranu, že jim nebude zaručena vojenská ochrana. „Přestože ta formulace není příliš šťastná, tak má svoje racio. Vůbec se nedivím, že Američané, kteří dávají podstatnou část rozpočtu na Evropu, že mají pocit, že se evropské země vezou jako černí pasažéři,“ uvedl Bělobrádek. Význam Trumpových slov se ale snažil zlehčit tvrzením, že je třeba vzít v úvahu, že jde o předvolební rétoriku.

Podle Bělobrádka je jednou z možností, že USA nově už nebudou ve světě tolik zasahovat. „Byly akce, se kterými jsem měl problém, například humanitární bombardování,“ prohlásil.

Proti Turecku mohou být zavedeny sankce

Situace v Turecku jej nenechává chladným. „Je to situace svým rozsahem až překvapující v mnoha směrech; nezbývá než doufat, že nebudou pokračovat čistky, které budou mít charakter lynče a porušení zásad právního státu,“ uvedl. Západ podle něj může na Turecko vyvíjet jen politický a ekonomický tlak. „Zbývá jen diplomacie a důraz na to, že ani spojenci v NATO nelze tolerovat úplně vše,“ uvedl a jako jednu z možností, jak na Turecko tlačit, zmínil i sankce nebo bojkot tureckého zboží ze strany evropských zákazníků.

Připustil, že nelze vyloučit, že Erdogan pustí uprchlíky do EU. „Trumfy v rukou drží Turecko,“ uvedl Bělobrádek a zdůraznil nutnost připravit pro takový případ plán B.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…