Orbán se sešel s Kurzem. A takto si notovali

31.01.2018 11:38

Zatímco Andrej Babiš se v Bruselu označoval za zastánce Evropské unie a varoval před „extremistickou“ SPD Tomia Okamury, rakouský kancléř Sebastian Kurz a jeho maďarský protějšek Viktor Orbán se sešli ve Vídni, aby stvrdili své spojenectví.

Orbán se sešel s Kurzem. A takto si notovali
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Novopečený rakouský kancléř Kurz se dlouho před parlamentním volbami nijak netajil tím, že minimálně migrační politika Viktora Orbána a jeho vlády je mu blízká. Rakouská vláda se ostatně v mnoha bodech v rámci přistěhovalecké politiky přiblížila právě té maďarské. Napříště bude pro žadatele o azyl v Rakousku mnohem obtížnější získat povolení k pobytu, snížit se mají sociální dávky a větší důraz bude kladen na znalost německého jazyka a dodržování místní kultury a zvyklostí.

Oba politici se shodli na tom, že budou společně pokračovat v potírání ilegální migrace. „Musíme zastavit ilegální migraci, abychom zvýšili bezpečnost v celé Evropské unii,“ uvedl dle serveru Politico Kurz na společné tiskové konferenci. Maďarský premiér Viktor Orbán následně doplnil, že „masový exodus do Evropy“ je podle jeho názoru jednou z největších současných hrozeb pro celý kontinent.

„Žádný ze členských států Evropské unie nemá zapotřebí, aby se uvnitř jeho území utvářela paralelní společnost,“ konstatoval dále Orbán. Kurz zmínil, že jeho vláda bude i nadále pokračovat ve vysílání bezpečnostních sil do Maďarska s cílem chránit hranice. Oba politici se očividně shodli na všech tématech, která společně probírali. Což se ale o hlavním bodu setkání, tedy migrační politice, dalo předem očekávat.

Společné setkání si pochvaloval Kurz i po jeho skončení na Twitteru. „Maďarsko považujeme za našeho klíčového souseda a jsme vděčni, že vzájemná spolupráce funguje takovým způsobem,“ napsal Kurz a dodal dále, že obě země sdílejí v celé řadě oblastí společné cíle. Za dva nejdůležitější označil zastavení ilegální migrace a posílení subsidiarity, tedy posílení pravomocí národních států. Zároveň přislíbil, že jeho vláda bude usilovat o snížení napětí uvnitř EU.

Přes názorovou shodu v oblasti migrační politiky s Maďarskem a dalšími svými sousedy nicméně Kurz vyloučil, že by se Rakousko mohlo stát v dohledné době členem Visegrádské čtyřky, jejíž součástí je vedle Maďarska také Česká republika, Slovensko a Polsko. Někteří komentátoři přitom v posledních měsících předpovídali, že by se Rakousko mohlo přímo stát pátým členem Visegrádské skupiny.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…