Osobnosti: Kalousku, jdi z vlády

02.07.2012 11:22

Občané sdružení v iniciativě „Vraťte nám stát“ vyzývají předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga, aby se co nejrychleji zasadil o odvolání ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Důvodem k jeho okamžitému odchodu z funkce mají být především nepřijatelné výroky ministra na adresu vyšetřovatelů, které jsou v přímém rozporu s předvolebním programem TOP 09.

Osobnosti: Kalousku, jdi z vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlasta Parkanová s Miroslavem Kalouskem

Občanská iniciativa „Vraťte nám stát“ vydala prohlášení, v němž důrazně požaduje odchod ministra financí Miroslava Kalouska. Text, jenž je adresován premiérovi Petru Nečasovi a předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi, připomíná všechna prohlášení, která Kalousek pronesl na adresu vyšetřovatelů kauzy CASA. Nevynechává ani telefonát, ve kterém měl ministr policistovi vyhrožovat, že skončí.

Program TOP 09 jde stranou

„Výroky ministra Kalouska jsou bezprecedentním útokem na právní stát i na orgány, jimž přísluší vyšetřovat trestnou činnost. Popírají základní dělbu moci ve státě: závazný výklad zákona může poskytovat jen soud (moc soudní) a ne ministr financí (moc výkonná). Cílem tohoto politického nátlaku evidentně je zastavit vyšetřování a zabránit tomu, aby o podezřeních při nákupu letadel CASA mohl rozhodnout nezávislý soud!“ zdůrazňuje iniciativa.

Autoři výzvy v této souvislosti také připomínají volební program TOP 09, v němž bylo možné přečíst si heslo „Poctiví chtějí vládu práva, ne protekci. Víc než si myslíte“. Strana Karla Schwarzenberga proklamovala, že bude bojovat proti klientelismu a bude usilovat o posílení represivních složek, které mají vyšetřovat korupci. Jednání ministra Kalouska je podle autor výzvy v přímém rozporu s těmito tezemi, proto by měl ihned odejít.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…