Ostrava vystavila stopku byznysu s ubytovnami pro chudé, píše server

06.05.2013 11:27

Zlatokopům, kteří inkasují nemalé nájemné od sociálně slabých spoluobčanů v ubytovnách, které fakticky platí stát, zřejmě zvoní umíráček. Tedy alespoň v Ostravě, která se podle informací serveru iDnes.cz chystá uzavřít některé ubytovny. A pokud nebudou uzavřeny, povinně klesne alespoň počet nájemníků. Nikdo však neví, kde budou vystěhovaní lidé žít.

Ostrava vystavila stopku byznysu s ubytovnami pro chudé, píše server
Foto: rep
Popisek: Domy na ostravském Přednádraží

Redaktor iDnes.cz Patrik Banga říká, že podle oficiálních údajů v Ostravě žije na šest tisíc lidí v sedmatřiceti ubytovnách. Skutečnost ale zřejmě bude vypadat jinak, počet lidí žijících v ubytovnách může přesahovat až deset tisíc. Ve městě pak existuje řada neoficiálních subjektů, které ubytovávají sociálně slabé občany, např. i ve sklepě.

Problémy obvodům přerůstají přes hlavu

"Známe jen kapacitu nahlášených ubytoven, ale máme podezření, že v nich bydlí o 30 až 40 procent lidí víc, než by mělo," říká Karel Sibinský (ČSSD), starosta Ostravy - Jihu. Chystají se tu proto rozsáhlé kontroly, do kterých budou zapojeni např. hasiči nebo hygiena. Na území tohoto obvodu se nachází šest velkých ubytoven, v nichž žije asi dva tisíce lidí. Pokud se ale během kontrol zjistí, že žijí v nevyhovujících podmínkách, budou majitelé objektů vyzváni k nápravě situace či dokonce k uzavření objektu.

Místostarosta téhož obvodu Radim Miklas (ODS) doufá, že se městské části uleví, věří např. v pokles kriminality. Má to ale háček. Kde budou žít vystěhovaní lidé? Sibinský má za to, že by mohli najít střechu nad hlavou u svých příbuzných. Jiní radní tvrdí, že by se o jejich další ubytování měli postarat majitelé případných problematických ubytoven.  

Zaznívají navíc hlasy, že problémy s nepřizpůsobivými obyvateli sociálních ubytoven přerůstají městským obvodům přes hlavu a bylo by proto dobré, kdyby se do věci zapojilo město jako celek. Náměstek primátora Martin Štěpánek (ODS) však nepočítá s tím, že by město např. pomáhalo najít ubytování pro vystěhované sociálně slabé spoluobčany.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…