Otevírání církevních restitucí? To svědčí o mravních kvalitách, navezl se Bělobrádek i do svých vládních partnerů

24.07.2016 14:51

Jak uvedl předseda vládních lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek, neumí si představit, že by parlamentem mohl projít návrh na zdanění finančních náhrad za někdejší církevní pozemky a budovy nevydávané v probíhajících restitucích. Píše o tom server Dotyk.cz.

Otevírání církevních restitucí? To svědčí o mravních kvalitách, navezl se Bělobrádek i do svých vládních partnerů
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pavel Bělobrádek na besedě v Opavě

O dodatečné zdanění usiluje přitom nyní část zákonodárců – z řad opozice (KSČM, Úsvit), podporu má však i ve vládní koalici. Ruku by pro něj zvedli i někteří politici ze sociální demokracie kolem jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly či hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem.

Podle Bělobrádka však otevírání otázky církevních restitucí svědčí o mravních kvalitách politiků. „Zatím je to jen návrh, je dost dobře možné, že je protiústavní. Je to určitý útok na systém právního státu. Já to neberu jako věc náboženskou či politickou, ale čistě právní,“ uvedl Bělobrádek. On sám považuje otázku církevních restitucí za uzavřenou, i díky gentlemanské dohodě uzavřené při koaličním vyjednávání.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Podle něj by totiž schválení dodatečného zdanění náhrad fakticky znamenalo podstatné snížení finančního plnění. Do budoucna by to také církvím, řádům a náboženským společnostem přineslo finanční problémy.

Původní text ZDE.

Jak Bělobrádek dodává, návrh o dodatečném zdanění je určitě věcí, která narušuje dobré vztahy. „Když se na něčem dohodneme, mělo by to platit. Lze to vztáhnout nejen v kodifikované právo, ale i na mezilidské vztahy. U nás v podhůří, když si na něco plácneme a někdo to nedodrží, ztrácí naši důvěru. Je to určitá známka přístupu k právnímu státu, jak si jednotliví politici představují, že by tento stát měl vypadat do budoucna,“ uzavřel Bělobrádek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…