Pád vlády? Papiňák před výbuchem, všichni proti Babišovi, hlásí zasvěcení

02.03.2016 10:30

Podle komentátora Hospodářských novin Petra Honzejka jsou jediným důvodem „sitkomových hádek“, jak současné spory Sobotky s Babišem a občas i Bělobrádka s Babišem označuje, blížící se krajské volby. Server Deník Referendum zase oslovil politology s otázkou, zda se nyní nespojují tradiční strany proti Babišovi. Média poprvé zmínila možnost pádu vlády, když deník Právo otevřel své středeční vydání titulkem ,,Padne kvůli Agrofertu vláda? Babiš znovu zaútočil na ČSSD“.

Pád vlády? Papiňák před výbuchem, všichni proti Babišovi, hlásí zasvěcení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Anketa

Jakou školní známku zatím dáváte politikovi Andreji Babišovi?

55%
6%
3%
3%
33%
hlasovalo: 16295 lidí

Nadcházející volby krajských samospráv budou podle Honzejka svým způsobem unikátní. Poprvé v nich nepůjde o souboj mezi vládou a opozicí. „TOP 09 a ODS jsou v takovém svrabu, že by jim k zisku hejtmanského křesla nepomohl ani Tonda Blaník, takže si to mezi sebou rozdají vládní strany,“ uvedl Honzejk.

Celý komentář je ZDE

Sociální demokracie podle něj vyhlašuje, že chce vítězství v sedmi krajích, ANO v pěti, KDU aspoň ve třech. „Patnáct krajů ale nemáme, a protože někde mohou uspět i Starostové a jinde zase komunisté, budou na sebe Sobotka, Babiš a Bělobrádek do podzimu vrčet. Po volbách je vzteklina pravděpodobně zase přejde, protože rozpad koalice nyní nikdo z nich nechce,“ myslí si komentátor.

Rvačka o kraje se ale možná neobejde bez následků. Popularita současné vlády totiž stojí na třech pilířích. „Na ekonomickém růstu, minimu skandálů a na tom, že se strany nehádají tak, jako v minulém období Nečas s Kalouskem,“ upozorňuje Honzejk s tím, že pokud na sebe budou Sobotka a Babiš během kampaně tahat nehezké věci, může druhý a třetí pilíř obliby vlády znatelně popraskat.

Levicový server Deník Referendum oslovil několik politologů s otázkou, zda se nyní skutečně tradiční strany spojily proti hnutí ANO. Serverem oslovení politologové o tom ale pochybují.

Celý text je ZDE

ČSSD a KDU-ČSL nyní plánují podpořit změny v zákonech navrhované TOP 09, které by bránily, aby Andrej Babiš byl ministrem a zároveň ovládající osobou v Agrofertu.

Podle politologa Jiřího Pehe jsou navrhované novely zákonů o střetu zájmů a veřejných zakázkách logickou reakcí na významný střet zájmů, který představuje účast majitele Agrofertu, šéfa hnutí ANO a majitele dvou vlivných deníků ve vládě.

Lépe pozdě než nikdy

„Je samozřejmě špatné, že tento střet nebyly dnešní koaliční partneři ANO schopni odmítnout už v době vzniku vlády, ale lépe pozdě než nikdy,“ řekl pro Deník Referendum Jiří Pehe a dodal: „Babiš sice mluví o podrazu koaličních partnerů, ale vezmeme-li v úvahu, že jeho hnutí ANO šlo do voleb jako bojovník s údajně korupčními praktikami tradičních stran, měl by iniciativu spíše vítat.“

Podle politologa Milana Znoje jediná cesta, která předsedovi hnutí ANO zbývá, je vyřešit svůj střet zájmů a převést majetek na nějaký svěřenecký fond. „To se mu sice nelíbí, je to pro něj bolestivé, ale pokud to neudělá, tak mu střet zájmů budou otloukat o hlavu až do parlamentních voleb,“ zdůraznil Znoj.

Rozbití koalice by Babišovi nepomohlo

Jiří Pehe se domnívá, že Andrej Babiš by si příliš nepomohl ani kdyby kvůli postupu ČSSD a KDU-ČSL rozbil současnou vládní koalici: „Pokud by kvůli tomuto tzv. podrazu vyvolal pád vlády, nejspíš se mu to vymstí, protože opoziční pravicové strany by byly nejspíš ochotné tolerovat až do konce volebního období menšinovou vládu ČSSD a KDU-ČSL. A novely zákonů, které kritizuje, by prošly tak jako tak,“ řekl Pehe.

Aktuální situace může působit tak, že tradiční politické strany začínají vytvářet spojenectví proti hnutí ANO, Milan Znoj by ale byl v tomto smyslu opatrný: „Nemyslím si, že by se tradiční strany ve vládě a opozici začaly spojovat proti ANO, jako by šlo o konflikt stran starého a nového typu. Takto bude situaci líčit Andrej Babiš, že ANO je novou silou, která rozbíjí staré partajnické kšefty, a že se to tradičním stranám nelíbí,“ uvedl Milan Znoj.

Babišova argumentace je nevěrohodná

A pokračoval: „Tato Babišova argumentace je ale nevěrohodná, jelikož nyní je koruptibilita vyčítána jemu, vždyť jde o překrývání zájmů v byznysu a v politice právě u Andreje Babiše a jeho ANO to nemůže zatloukat.“

Také komentátor Lukáš Jelínek nevěří, že by se ČSSD do spojování tradičních stran proti ANO pustila. „Právě to si totiž Babiš přeje – naříkat, jak jsou všichni ti darebáci proti němu. Ostatně proto též v pondělí s takovou intenzitou vystoupil před novináři,“ řekl Jelínek. Andrej Babiš podle něho jistě věděl, že to dělá v předvečer zahájení kampaně ČSSD. Lukáš Jelínek se domnívá, že sociální demokraté spíše budou na Babiše útočit nepřímo, například srovnáním svých priorit s jeho.

Nad situací v koalici se zamýšlí také komentátor Mladé fronty Dnes Miroslav Korecký. Na sesterském webu iDNES.cz v komentáři s titulkem „Koaliční papiňák před výbuchem a všichni proti Babišovi“ přiznává, že Babiš je nejen viditelný, ale i snadný terč, hlavně kvůli svému nepřehlédnutelnému střetu zájmů. Jenže to všichni vědí a věděli od začátku – a spíš to cosi vypovídá o koaličních socialistech a lidovcích, že jim to dva roky nevadilo, ale začalo je to pohoršovat až zase před volbami.

Celý text je ZDE

Podle Koreckého je běžné, že se před volbami stupňují útoky opozice na vládu. „Známe také tradiční předvolební rituál, kdy koaliční trpaslík či trpaslíci okopávají kotníky hlavní vládní straně,“ podotýká.

Co tu ale ještě nikdy nebylo, je to, že jdou proti sobě čelně do voleb dvě nejsilnější strany, které spolu přitom sedí ve vládě. A ty teď řeší dilema: „Jde nám ještě o společné vládnutí? Anebo už jen o to, jak co nejvíc zasolit svému ‚úhlavnímu partnerovi‘?“

Korecký dochází k tomu, že tato vláda má stále dost dobrých důvodů pokračovat společně. „Ale buďme raději připraveni i na všechny další představitelné varianty,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…