Panebože. My, „šmejdi pražský“, jsme zjistili, co nám vzkazují v uvězněných okresech. A bojíme se

11.02.2021 11:01

Vzpomínky na jarní lockdown se vrací, vláda uzavřela tři okresy. Někteří o uzavírce ovšem věděli dříve než jiní. Karlovarský kraj dle města Chebu netuší bližší informace o tom, jak to bude s distribucí roušek a respirátorů, které mají obyvatelé povinné. Na internetu už místní pění a nadávají na vládu i na kraj. Ale také na Prahu a její obyvatele. „Šmejdi pražský“ a „zavřít Prahu“ zaznělo. A horší věci.

Panebože. My, „šmejdi pražský“, jsme zjistili, co nám vzkazují v uvězněných okresech. A bojíme se
Foto: Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy
Popisek: Například Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy v pátek 5. února koordinovala převoz 25 covid pozitivních pacientů ze zatížených nemocnic Chebu a Sokolova.

Anketa

Chcete, aby vláda Andreje Babiše dovládla do voleb?

84%
9%
hlasovalo: 25362 lidí

Brzy tomu bude už rok, co Česko začalo pociťovat přítomnost koronaviru. A vrací se už i některá opatření, která při takzvané první vlně platila. Dnes vláda zakázala vycestovat obyvatelům tří okresů, Chebska, Sokolovska a Trutnovska a ostatním obyvatelům do okresů cestovat. Výjimky platí pro cesty za prací, za vzděláním, do nemocnic či na úřady. „Kdo chce výjimku, musí důvod cesty doložit,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný dle Novinky.cz. Navíc obyvatelé budou muset nosit ve vnitřních prostorách a ve veřejné dopravě buď respirátory, nebo chirurgické roušky.

Opatření mají platit od půlnoci na pátek do konce nouzového stavu. O tom, kdy bude konec nouzového stavu a zda to nakonec nebude zanedlouho, se bude rozhodovat dnes.

Pravidla a povinnosti už na svém facebookovém profilu vyvěsil například Karlovarský kraj.

Byli tací, kteří o uzavření tří okresů věděli ještě před tím než ministr Blatný. „Z dobrých zdrojů mám informaci, že zítra by měly být uzavřeny okresy Trutnov, Sokolov a Cheb,“ pochlubil se včera okolo poledne komentátor HN Petr Honzejk.

Není s podivem, že v dotčených oblastech nejsou obyvatelé z omezení nadšení a kritizují vládu, ale i kraj hned z několika úhlů.

„Od roku 1989 byly v Karlovarském kraji zavřeny nemocnice v Kraslicích, v Lokti a M. Lázních. Pak se divíte, že nestačí lůžka. Jsme kraj s nejhůře dostupnou lékařskou péčí. Místo, abyste se domluvili s regionální bavorskou vládou o převzetí pacientů, tak čekáte, co vám nakuká Babiš. Jste k ničemu,“ vzkazoval na vedení kraje Josef Beran ze Sokolova.

„To se jim to dupe. Svině. Kdo je za tento stav zodpovědný? Předchozí krajská vláda. Ta nynější už je v plném ohni. A kde jsou ti slíbení lékaři, jak exhiboval Blatný před chebskou nemocnicí?“ hrála na stejnou notu Helena Irmanová z Horního Slavkova.

Rovněž příkaz, že lidé budou muset nosit respirátory, vyvolal otázky, kde si tedy lidé mají tyto pomůcky vyzvednout, když je vláda přikázala nosit. „Roušky by údajně měly být dodány kraji a ten by je měl dále distribuovat. Bohužel ani na kraji zatím nemají žádné bližší informace...“ informovalo město Cheb.

„Přiznejme si, že v Chebu máme už delší dobu covidový požár. Napřed nás ujišťovali, jak to zvládnou sami, místo aby požádali o pomoc i sousední Německo, posílili zdravotní personál, poslali do kraje větší množství vakcín, aby tu mohli rychleji naočkovat ohrožené občany, aby začali rozdávat u obchodních center zdarma respirátory tak, jak to dělají třeba v Rakousku. Místo toho nás tu zavřou a počkají až požár dohoří a lehne to všechno popelem,“ mínil Tomáš Kubát z Chebu.

ParlamentníListy.cz vyzývají obyvatele okresů Cheb, Sokolov a Trutnov, aby své postřehy a názory zasílali na adresu redakce@parlamentnilisty.cz.

A v diskusích panovalo poměrně značné rozčarování směrem k Praze. „Když to měli udělat v říjnu pro Pražáky tak to nee, teď už je pozdě!“ psala důchodkyně Libuše Hakrová. „Šmejdi pražský, tu si nezavřeli předtím, hold honorace,“ psal další diskutující. „Prahu si nedovolil zavřít, ale na Cheb si troufnul. To je vrchol omezování osobní svobody. Už aby byly volby a ten oligarcha vypadl,“ řekl Josef Řezníček. „Ale v Praze, tam nic není, že ji nezavřeli. Najednou vědí, kde je Cheb,“ připomenul premiérovo faux pas Jan Račan z Chebu.

Ani na Trutnovsku komentátoři neoplývali láskou k hlavnímu městu. „Kdybyste si radši zavřeli Prahu, ze které to sem nejvíce jezdilo!“ pravila Kristýna Tesárková v komentáři skupiny Trutnovinky. „A proč již dříve nezavřeli Prahu, když tam bylo nakažených daleko více? A papaláši si budou cestovat, jak budou chtít?“ ptal se Petr Blažek z Trutnova.

Podobný sentiment zněl i ze Sokolova: „Přesně tak, když bylo v Praze nejvíc nakažených (když si tam vesele demonstrovali, někdy i bez roušek!!!), tak proč to tam taky neudělali??!!?? Blatnej ať jde do hajzlu!“ vzkazoval Ladislav Horák.

Slovník komentátorů odpovídal frustraci. „Do prdele s nima už. Větší bandu amatérů jsme snad ve vládě ještě neměli. Bohužel jsou zrcadlem naší poloviny společnosti – voličů (dementů). Seru jim na všechny jejich zákazy!“ prohlašoval Jaroslav Bílek. „Seru na vás, jsem občan ČR a ne okresu. Už vůbec se nenechám někde uzavírat, to už mám za sebou,“ vzkazoval Jindřich Marsoun.

A nebyla by to správná diskuse v sociálních médiích, kdyby se neobjevily i silnější výzvy: „Lidi, pojďte ty zkurvysyny už pověsit, vyházet z oken nebo prostě se jich zbavit! Je do nebe volající, co si ti kriplové dokážou dovolit,“ pravil nejmenovaný obyvatel Mariánských lázní.

Ale i z Prahy něco zaznělo. „Asi bychom se tedy měli definitivně rozloučit s okresem Trutnov. Sbohem,“ rozloučil se s oblastí pražský komentátor SeznamZpráv Jindřich Šídlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …