Panika v kavárně kvůli Středulovi. Němcová zděšena. Svědectví

09.01.2023 7:32 | Ze sítí

Šéf odborů Josef Středula na konci včerejší debaty na ČT hodil ručník do ringu a nebude se již ucházet o post prezidenta. Podpořil Danuši Nerudovou. Ale pobouřil jak její příznivce, kteří jsou si vědomi toho, že Středulovi voliči půjdou spíše k Babišovi, tak příznivce levice, kteří mu nemohou odpustit, že podpořil kandidátku, která má podporu i od SPOLU. Nechybí ani spekulace o důvodech, které Středulu k tomuto kroku vedly.

Panika v kavárně kvůli Středulovi. Němcová zděšena. Svědectví
Foto: Screen Youtube
Popisek: Josef Středula při demonstraci na Václavském náměstí

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí
Včerejší debata na ČT nakonec přece jen překvapení přinesla, i když se jí neúčastnil Andrej Babiš. A to odstoupení šéfa odborů Josefa Středuly. „Nechci za prezidenta komunistického udavače (stojícího navíc aktuálně před soudem) ani komunistického vojenského rozvědčíka. Proto jsem se rozhodl odstoupit z prezidentské kandidatury a podpořit ve volbě jedinou pro mě přijatelnou kandidátku z médii favorizované trojice – profesorku Danuši Nerudovou,“ vysvětloval. Tu prý bude volit i on osobně, protože má podle něj sociální cítění. Nerudová si s ním potřásla rukou a navázala prohlášením, že ona chce zemi, kde se bude žít dobře každému.

Svým krokem ovšem vzbudil rozporuplné reakce. Jednak pobavení. „Já fakt asi umřu smíchy. Středula pravě ubral Nerudové své jedno procento,“ glosoval rezignaci šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl. „Pan Středula dnes v přímém přenosu získal doktorát na Mendelově univerzitě,“ ozval se Walter Kraft, poslanecký asistent Jaroslava Foldyny.  „Takže šéf odborů Středula odstoupí a podpoří ve volbě prodavačku univerzitních turbotitulů a kandidátku antiodborový vlády Fialy? Pepa podle mě ve skutečnosti kandiduje na šéfa hotelu Imperial!“ zhodnotil komentátor Petr Holec.

Ovšem v táboře Babišových odpůrců Středula svým krokem vzbudil obavy a nespokojenost. Bývalý lídr Milionu chvilek sice přiznal, že odstoupení a podpora Nerudové jde Středulovi ke cti. „Jenže reálně to může klidně posílit i Babiše. Je přitom absolutně důležité, aby se Babiš nedostal do druhého kola!“ prohlašuje.

Není zdaleka sám, kdo si myslí, že fakticky šéf odborů podpořil Babiše. „Jeho tři procenta voličů jsou ze stájí Babiše. Jen chtěli AB raději ve vládě a jeho béčko Středulu na Hradě,“ vysvětloval „havloid“ Petr Lamr. „Obávám se, že Středula podporou Nerudové podpořil Babiše,“ ozval se Daniel Hůle z Člověka v tísni. Sázkař Michal Sirový se dokonce opírá o průzkumy, když říká, že odstoupení Středuly je posílení Babiše, protože Babiš je pro ně druhá volba a naopak s elektorátem Nerudové se Středula nekryje vůbec.

Odstup z kandidatury navrhoval bývalý pirát Jan Vrobel pro Marka Hilšera a konstatoval, že mu Středula vyfoukl šanci. „Ten tím dost možná, navzdory své vlastní podpoře Nerudové, reálně posílí spíš Babiše. Hilšer s Fischerem by odstoupením posílili šanci na vítězství Nerudové a Pavla,“ hodnotil.

„Každý z prezidentských kandidátů mohl využít debatu na ČT, jak chtěl. Učinil tak i Středula. Respektuji, ale nebaštím, že šlo hlavně o podporu Nerudové. To se mohl vyhranit proti Pavlovi a Babišovi v úvodu, odstoupit, podpořit DN a odejít. To bych zatleskal. Ale on dlouze mluvil, jaký bude prezident, co bude dělat, koho se bude zastávat. Pak přečte připravené odstoupení (tím u mnohých sklidí uznání), udělá si PR a bude budit dojem, že jeho voliči budou volit Nerudovou. Většina bude volit Babiše,“ nevěří pak šéfovi odborářů bývalý eurokomisař Pavel Telička.

Ani senátorka Miroslava Němcová „nejásá“. „J. Středula bral hlasy AB, což potvrzují průzkumy u jeho voličů, kteří mají AB jako druhou nejlepší volbu, potom Baštu a Diviše. Odstoupením Středula tyto hlasy AB vrací a posílá ho do 2. kola. Nad tím fakt nejásám,“ uvedla. Přidal se i bývalý poslanec STAN Jan Farský: „Na debatě před dvěma měsíci v Broumově Josef Středula prohlásil, že nebude odstupovat, protože by tím pomohl Babišovi. Obávám se, že měl pravdu, a i přes své dnešní prohlášení o podpoře Danuše Nerudové, pojistil svým krokem postup do 2. kola Andreji Babišovi.“

„Pokud Josef Středula skutečně nechtěl Andreje Babiše ve druhém kole, pak neměl odstupovat,“ shrnul krátce novinář Ján Simkanič. „Středula pouze zajistil jisté druhé kolo Babišovi. Nic víc, nic míň,“ hodnotil stejně krátce poradce Markéty Adamové Pekarové Václav Ágh.

Kdo situaci vnímá pozitivně, je spoluautor podcastu Kecy&Politika Petros Michopulos. „Josef Středula svým odstoupením vytvořil velký tlak na Hilšera s Fischerem. O přechod voličů až tak nejde,“ míní. Za Středulovo gesto ho pochválil také europoslanec Zdechovský. „To, že Josef Středula odstupuje z prezidentské volby, je reálné zhodnocení nepodpory od Miloše Zemana. To, že se přiklonil na stranu Danuše Nerudové, je realita touhy porazit Petra Pavla,“ míní investigativní novináře Jaroslav Kmenta.

Europoslanec Jan Zahradil z ODS pak zhodnotil celou debatu jako „hvězdnou pěchotu“. „Ani jeden z těch lidí nemá prezidentský formát, nepřítomného Babiše nevyjímaje. Nečekal jsem moc, ale takové ochotnické představení z prefabrikovaných frází přece jen ne. Je to nedůstojná nabídka, po 33 letech demokracie,“ míní.

„Středulovi se nedivím, že to zabalil, i když bych ho nakonec volil. Za ta 3-4 % mu to nestojí. A tleskám mu za to, že se jediný z nich nebál nakopat soudruha generála,“ doplnil.

„Vzdát kandidaturu, to chápu, podpořit nekrásnou účetní, co kšeftuje s diplomy, to se chápe hůř. Mně ten člověk nikdy neseděl, nikdy jsem nechápal, co na něm Emzák vidí. Nechci do toho odborářům vyloženě kecat, ale měli by si hledat nového šéfa, neb Danuše Nerudová je kandidátkou exekutorů, advokátů, velkých firem, prostě velkých prachů a prachatých lidí, ale určitě ne odborářů,“ vzkázal směrem k odborům ústavní právník Pavel Hasenkopf.

U oznámení na Středulově Facebooku bylo také živo. „Jste sráč. Odstoupit a doporučit volbu kandidátky pravice, je podlost. A hloupost. Měl byste odejít z čela odborů a začít se živit rukama,“ vzkázal Středulovi analytik Štěpán Kotrba. „Chtěl jsem Vás volit jako symbolickej hlas pro solidaritu, pro pohled na svět, kterej nikdo z dalších kandidátů a kandidátek nenabízí. Tak nic,“ vzkazoval Dalibor Levíček, brněnský levicový politik.

„Pepo, neee,“ ozval se krátce člen ČSSD Radek Scherfer a staronový místopředseda ČSSD hodnotil podobně jako na Twitteru. „Nevěřím, že vaši voliči budou ve většině volit paní Nerudovou. Pomohl jste Babišovi a teoreticky i Baštovi,“ obvinil Středulu.

„Středulovo odstoupení považuji za obrovský podraz na nás všechny, kteří jsme ho podporovali a chtěli volit!“ ozval se bývalý ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jsou to čachry., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepepa ov , 09.01.2023 14:32:59
Vzpomeňme si, jak vznikla Čaputová. Kandidát, který měl dost hlasů to vzdal a požádal své příznivce, ať to hodí Čaputce, kterou vytáhli ze skládky a byla bez šance. To jsou odporné zákulisní hry. Volí se na pět let, za tu dobu dovede prezident napáchat mnoho zla. Viz Čaputka a její základny USA.

|  8 |  0

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …