Parkanová by měla opustit post místopředsedkyně sněmovny, žádá ČSSD

14.06.2012 16:33

Exministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09, dříve KDU-ČSL) by podle sociálních demokratů měla kvůli kauze nákupu armádních letounů CASA rezignovat na funkci místopředsedkyně sněmovny. Pokud by případ došel až k soudu, měla by se vzdát také poslaneckého mandátu. Na tiskové konferenci to uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Sociální demokraté podle něj zastávají názor, že by o kauze měl rozhodnout soud a okolnosti nákupu letadel i dalších armádních zakázek by měly být vyšetřeny. Informuje ČTK.

Parkanová by měla opustit post místopředsedkyně sněmovny, žádá ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Policie požádala sněmovnu o vydání Parkanové ve středu, podezřelá je ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinností při správě cizího majetku. Parkanová trvá na tom, že se při rozhodování o nákupu letadel ničeho nezákonného nedopustila. Stát ale podle detektivů přišel o 658 milionů korun, když Parkanová v době, kdy byla ministryní obrany, nenechala znaleckým posudkem ověřit cenu letounů.

Parkanovou by mělo následovat šest současných ministrů

Pokud Parkanová odejde kvůli nákupu z politiky, mělo by ji podle ČSSD následovat šest současných ministrů, kteří byli i v Topolánkově vládě hlasující o obchodu. Jde například o premiéra Petra Nečase (ODS) a ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

"Není možné, aby se šest členů hlasujících pro nákup CASA tvářilo, že s tím nemají nic společného," připomněl Sobotka.

Sobotka také zdůraznil, že ČSSD zaráží "pokrytecký postoj strany TOP 09". Ta měla podle politiků ČSSD "tendenci stylizovat se do role morálního arbitra a byla v pokušení radit ostatním stranám, jak se mají se svými problémy vypořádat". "Teď nevidíme vůbec žádnou reakci, to není v pořádku, jestliže měla TOP 09 celou řadu rad, měla by teď začít sama u sebe a měla by velmi rychle reagovat," uvedl Sobotka.

Vydejme bývalou ministryni obrany ať o ní rozhodne soud

Předseda ČSSD je přesvědčen, že sněmovna má Parkanovou vydat, aby o vině či nevině aktérů rozhodl soud. Sám bude pro zbavení imunity Parkanové hlasovat.

Doporučení dá v případě Parkanové poslancům mandátový a imunitní výbor, který se sejde ve středu. Kalousek chce, aby otázku, zda bylo nutné k nákupu pořídit posudek, analyzovali právníci. Sám si myslí, že Parkanová postupovala podle praxe běžné v armádě, na ministerstvu vnitra a ve zpravodajských službách.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…