Parlamentní a vládní budovy si v Praze prohlédlo přes 7000 lidí, největší zájem byl o Černínský palác

08.05.2019 21:40

Budovy Poslanecké sněmovny a Senátu, vládní Lichtenštejnský palác a sídlo Ministerstva zahraničních věcí v Černínském paláci si dnes prohlédlo víc než 7000 lidí. Parlamentní a vládní budovy se v Praze veřejnosti otevřely u příležitosti dnešního státního svátku Den vítězství, který připomíná ukončení druhé světové války v Evropě.

Parlamentní a vládní budovy si v Praze prohlédlo přes 7000 lidí, největší zájem byl o Černínský palác
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pravidelné interpelace na premiéra a jeho ministry. Den před velikonočními svátky byla poslanecká i vládní účast prachbídná

Nejvíc lidí si k návštěvě vybralo Černínský palác, kam dnes podle Hany Klučarové z oddělení komunikace Ministerstva zahraničních věcí přišlo 3154 zájemců. Budovu na Hradčanech si lidé mohli prohlédnout včetně bytu někdejšího československého ministra zahraničí Jana Masaryka. Otevřená byla také přilehlá zahrada.

Senát otevřel Valdštejnský a Kolovratský palác, což podle Denisy Čermákové z odboru vnějších vztahů a služeb přilákalo víc než 2000 návštěvníků. Průvodci jim ukázali ve Valdštejnském paláci historické prostory jako Rytířskou síň, Mytologickou chodbu či jednací sál, kde se senátoři scházejí na svých schůzích. V Kolovratském paláci lidé mohli nahlédnout například do Zeleného salonku, ve kterém zasedaly předválečné a určitou dobu protektorátní vlády. Přístupná byla rovněž Valdštejnská zahrada.

Zhruba 1200 lidí přišlo na den otevřených dveří do Poslanecké sněmovny, řekla ČTK Anna Štěpková z tiskového odboru dolní parlamentní komory. Vidět mohli reprezentační sály, zasedací místnosti a kanceláře některých parlamentních výborů. Sněmovna návštěvníky lákala také na premiérovou expozici kolekce razidel československých zákonodárných sborů.

Do Lichtenštejnského paláce na Kampě dnes podle webu vlády zavítalo 895 zájemců. Součástí trasy prohlídek byla nově i výstava protokolárních darů, které premiér Andrej Babiš dostal na zahraničních cestách. Mezi více než padesáti dary je k vidění například slavnostní pokrývka hlavy z Indie, čínská ručně malovaná váza nebo basketbalový dres s podpisem hráče Tomáše Satoranského od amerického prezidenta Donalda Trumpa. Palác běžně slouží k pořádání konferencí, protokolárních akcí nebo k ubytování státních návštěv.

reklama

autor: čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…