Paroubek: Nečas a Kalousek to chtěli zabalit. Lobbisté jim to zatrhli

11.04.2012 13:26

Premiér Petr Nečas (ODS) a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chtěli "hodit ručník do ringu", ale mocné lobbistické skupiny je přiměly v dosavadní koalici pokračovat. Na dnešní tiskové konferenci to řekl předseda Národních socialistů - levice 21. století (LEV 21) Jiří Paroubek.

Paroubek: Nečas a Kalousek to chtěli zabalit. Lobbisté jim to zatrhli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek na ustavujícím kongresu NS-LEV 21

Šéf opozičních národních socialistů je přesvědčen, že se bude na podzim vládní krize opakovat, ale už s opačným výsledkem než dnes. Vláda padne proto, že vítěz voleb už nebude moci překazit zájmy mocných skupin. Nyní by odchod vlády znamenal, že by koalice nesplnila silná zadání, jako je "opt-out penzijního systému, církevní restituce, byty RPG na Ostravsku pro uhlobarona Bakalu nebo pokračování plíživé privatizace resortu zdravotnictví", uvedl.
    

Vyjednávači koaličních stran se zhruba po týdenní krizi, kdy Věci veřejné vyhrožovaly, že jejich ministři opustí kabinet, v úterý dohodli na pokračování vládního projektu. Nečas to odůvodnil snahou o rozpočtově odpovědnou politiku a naplňování strategie na snižování rozpočtových schodků.


    
Jen další tupé škrty

Vláda ale podle Paroubka přijala na další léta jen "tupé škrty", které tvrdě dopadnou především na rodiny s dětmi, státní zaměstnance a důchodce. Příspěvek sedmi procent z výdělku nad 100.000 korun považuje šéf LEV 21 v této souvislosti za malý.
    

Opatření proti krizi vypadají podle Paroubka zcela jinak. Stačí se prý podívat do sousedního Německa nebo do Francie, kde jde především o opatření podporující hospodářský růst, zatímco česká pravicová vláda jenom škrtá. Za vše hovoří fakt že ČR měla loni ve srovnání se sousedními zeměmi nejpomaleji rostoucí ekonomiku. "Rostla polovičním tempem oproti Německu a Slovensku, které patří k našim hlavním ekonomickým partnerům," řekl Paroubek.
    

Národní socialisté proto podpoří všechny významné protivládní protesty, a to i osobní účastí, s cílem zasadit "smrtelnou ránu" této vládě, uzavřel jejich šéf.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, nep

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…