Paskvil, protizákonné? Tohle ČT vysílala. Petr Štěpánek poslal stížnost na RRTV. Odpověď ho zaskočila

20.12.2019 13:18

Bývalý člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Štěpánek, který zažil na vlastní kůži krizi v České televizi, se právě kvůli „jednostrannému“ podání této události v dokumentu ČT rozohnil a podal na pořad stížnost. „Jednostranné hodnocení a heroizace největší rány, jakou naše demokracie v polistopadové době utržila,“ napsal na Facebook. Taková odpověď mu z RRTV přišla.

Paskvil, protizákonné? Tohle ČT vysílala. Petr Štěpánek poslal stížnost na RRTV. Odpověď ho zaskočila
Foto: Repro TV Patriot
Popisek: Ladislav Jakl, Ivo Strejček a Petr Štěpánek v Pardubicích

Bývalý místopředseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání připomněl na svém Facebooku krizi v České televizi z přelomu let 2000/2001. Tímto pojmem je označován sled událostí z přelomu let 2000/2001, kdy se redaktoři zpravodajství České televize spolu s politiky ze Čtyřkoalice spojili proti vedení České televize. Během této krize bylo vysíláno dvojí zpravodajství, kdy redaktoři zpracovávali své vlastní a vedení České televize, kdy do funkce ředitelky zpravodajství byla zapojena Jana Bobošíková, měla pak své druhé vysílání. Krize skončila v lednu 2001, kdy tehdejší ředitel České televize Jiří Hodač rezignoval, a do funkce prozatímního ředitele ČT byl zvolen Jiří Balvín.

Anketa

Bojíte se Číny?

7%
93%
hlasovalo: 20459 lidí

Petr Štěpánek tedy na svém Facebooku nasdílel dopis, který obdržel od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Jednalo se o odpověď na stížnost. Petr Štěpánek si totiž u RRTV stěžoval na jeden díl dokumentárního cyklu „Sametové stopy“, kde v dílu „Krize v České televizi,“ jehož děj se točil okolo výše zmíněné krize v České televizi. Bývalý člen RRTV poukázal na to, že tento díl měl být „jednostranný paskvil“, a který považoval za porušení zákona.

Na svoji stížnost dostal tedy tuto odpověď:

Vážený pane magistře,

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (Dále jen ‚Rada‘) se na svém 21. zasedání, konaném dne 17. prosince 2019, seznámila s Vaší stížností na provozovatele vysílání České televize.

Poukazujete na odvysílání dílu Krize v České televizi z dokumentárního cyklu Sametové stopy. Označujete jej za jednostranný paskvil a jeho odvysílání považujete za porušení zákona.

Monitoringem bylo zjištěno, že 30dílný dokumentární cyklus Sametové stopy připomíná jednotlivé roky z období let 1989-2019 prostřednictvím vždy jedné fotografie, která evokuje dění a atmosféru od doby svého vzniku. Pořadu předcházela znělka 30 let svobody 1989-2019, která nebyla jeho součástí – vyjadřovala to, že následující pořad patří mezi programové počiny připravené k 30. výročí sametové revoluce.

Pořad celkově vyznívá jako apolitický dokument s podstatnou dokumentární informací v obraze a s verbálním, rovněž dokumentárním doplněním ve zvukové složce. Hlavním prvkem ve sdělení pořadu je fotografický snímek zachycující dvojmo situaci a atmosféru v objektu zpravodajství České televize na Kavčích Horách počátkem roku 2001.

Pořad je dokumentárním připomenutím, že se nějaké události v dané době v České televizi odehrávaly, a jejich fotografickou reflexi. Hodnocením událostí se dokument nezabývá, neprezentuje žádné názory na ně.

Monitoring obsahu pořadu Krize v České televizi z cyklu Sametové stopy neprokázal, že by jeho odvysílání představovalo problém z hlediska zákona.

Anketa

Chcete, aby Pavel Novotný byl předsedou vlády ČR?

3%
97%
hlasovalo: 7459 lidí

Rada coby ústřední správní úřad v rámci své kompetence dané ustanovením § 5 písm. A) zákona č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání a o změně dalších zákonů (dále jen ‚zákon č. 231/2001 Sb.‘), rozhodla v souladu s ustanovením §76 odst. 1 písm. A) zákona č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich v platném znění, ve věci možného přestupku spáchaného odvysíláním pořadu Krize v České televizi z cyklu Sametové stopy dne 29. listopadu 2019 od 20:05 hodin na programu ČT1, že se věc odkládá.

S pozdravem,

Ivan Krejčí, předseda RRTV.

Tento dopis ještě okomentoval, že zde na té odpovědi mají lidé černé na bílém zcela jednostranné hodnocení televizní spacákové revoluce. „Ba přímo její heroizace, rozuměj jednostranné hodnocení a heroizace největší rány, jakou naše demokracie v polistopadové době utržila, není podle Rady pro rozhlasové a televizní vysílání porušením zákona. Toho zákona, který České televizi ukládá objektivitu, vyváženost, pluralitu a všestrannost. Milá Rado, děkujeme, že existuješ!“ dodal Štěpánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…