Pásky na očích, zkrvavené tváře, transparenty plné portrétů zraněných demonstrantů. A nakonec došlo i na střety s policií. Tak vypadala další sobota v režii žlutých vest

02.02.2019 21:44

REPORTÁŽ Krvavé tváře, pásky na očích, obvazy na hlavách a až nakonec bitky s policií. Došlo i na slzný plyn a vodní dělo. Tak vypadala sobota v Paříži, kdy již podvanácté demonstrovalo Hnutí žlutých vest. Nejdříve uctění mrtvých a zraněných, následně francouzská demonstrace se vším všudy na náměstí Republiky ve městě nad Seinou.

Pásky na očích, zkrvavené tváře, transparenty plné portrétů zraněných demonstrantů. A nakonec došlo i na střety s policií. Tak vypadala další sobota v režii žlutých vest
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Paříži se opět konala akce žlutých vest. Tentokrát demonstranti vzpomínali na mrtvé a zraněné

Zkarikovaný prezidentský pár Emmanuel a Brigitte Macronovi ve svém luxusu, ministr vnitra Christophe Castaner jako hrdina akčního filmu, desítky zraněných lidí. To měli na svých vestách aktivisté Hnutí žlutých vest, kteří již před polednem zaplnili náměstí Félixe Ébouého v Paříži. Pak se vydali na pochod. Chtěli jím uctít mrtvé a zraněné druhy při střetech s policií a demonstrovali proti brutalitě bezpečnostního sboru.

Zákaz gumových projektilů

Na mnoha plakátech byly zobrazeny přeškrtnuté pistole Flashball LBD-40 a gumové projektily, které jsou jimi vystřelovány. Francouzská policie je používá při vyostřených střetech s vášnivými demonstranty k jejich zklidnění. Nicméně výsledkem jsou zranění lidé, někdy velice vážně. A proto není divu, že je dnes za jednoho z hrdinů žlutých vest považován instalatér Jérome Rodriguez, jenž prý právě takto přišel o oko. Ještě to však nebylo plně dokázáno.

„Jsme zde proto, abychom něco požadovali, manifestovali a naše požadavky budou vyslyšeny jen v případě, že je budeme prosazovat mírnými prostředky,“ sdělil Rodriguez pravicovému deníku Le Figaro před demonstrací. Jeho hlavní agendou je nesouhlas s policejním násilím. Většina žlutých vest tak na důkaz solidarity se zraněnými přišla potřísněná rudou barvou, obalená obvazy a s páskou přes jedno oko. Zvláště když mezi nimi pobíhali aktivisté v kostýmech kostry, mumie či teletubbies, připomínalo to předčasný Halloween.

Ostatně zpřísnění zacházení s pistolí na gumové projektily přišlo nedávno. Již minulou sobotu museli mít policisté na uniformě připevněnou malou kameru, aby se dalo podle videozáznamu vyhodnotit, zda byla pistole použita oprávněně, a ne jen z čistého entuziasmu. „Zachování práva policistů pro používání zbraní na gumové projektily bylo pro nás obrovskou úlevou. Zásahové jednotky jsou vlastně dvojí obětí. Jednak obětí sociální nespravedlnosti jako zaměstnanci reprezentující střední třídu, ale i obětí zlosti demonstrantů,“ prohlásila mluvčí jednoho z policejních odborů Linda Kebbab v levicovém listu Libération.

Střety až na náměstí Republiky

„Vůbec jsem to nečekal. Policista na mě střelil asi z metru, dostal jsem to do tváře. Museli mi to v nemocnici sešít sedmnácti stehy,“ řekl Ludovic, jeden z účastníků aktuálního pochodu, jenž byl před dvěma týdny postřelen právě gumovým projektilem. Na pohyb obrovského davu z postranních uliček dohlížely menší policejní oddíly. Demonstranti opět skandovali „Macron, demise!“ a zpívali francouzskou hymnu. Když při pochodu na Náměstí Bastilly míjeli jednoho bezdomovce ležícího na spacáku na chodníku, hromadně mu do čepice házeli drobné. Za půl hodiny si nejspíš přišel na tolik, kolik nevyžebrají bezdomovci na jiných místech za celý týden. Občas se pochod změnil v pouliční tancovačku, občas došlo ke strkanicím.

Žluté vesty obecně požadují demisi prezidenta Macrona, protože na začátku roku nabídl jen malé ústupky, a organizování národní debaty považují za předem zinscenované. Na druhou stranu je třeba říct, že samotné žluté vesty jsou velmi nejednotné. Existují v nich jak umírněná, tak i radikální křídla. ParlamentníListy.cz uskutečnily rozhovor s Jacline Mouraudovou, představitelkou umírněných, která zakládá vlastní politickou stranu Les émergents, a prohlásila, že nesouhlasí s pokračováním demonstrací. Naopak Erik Drouet se skupinou La France en colére, do níž patří i zmiňovaný Rodriguez, chce v protestech pokračovat.

V sobotu nakonec dav došel na náměstí Republiky, kde chtěl udělat takzvanou „žlutou noc“, tedy na celých dvanáct hodin opanovat významné pařížské náměstí. A tak se žluté vesty zase střetly s policií. Došlo i na slzný plyn, gumové projektily a vodní dělo. V Paříži se za žluté vesty do ulic vydalo od deseti do třinácti tisíc lidí, zatímco po celé Francii demonstrovalo podle odhadů ministerstva vnitra až šedesát tisíc lidí. Oproti předchozím sobotám bylo ale demonstrujících méně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…