Pavel mluvil s tchajwanskou prezidentkou. Pekarová za ní pojede osobně. Čína zuří

30.01.2023 16:05

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen hovořila se zvoleným prezidentem ČR Petrem Pavlem. Podle Reuters o tom informovala kancelář prezidentky, sám Pavel to potvrdil na Twitteru.

Pavel mluvil s tchajwanskou prezidentkou. Pekarová za ní pojede osobně. Čína zuří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nově zvoleným prezidentem České republiky je Petr Pavel. Obdržel hlasy od 3 358 926 oprávněných voličů

Pavel dnes ujistil tchajwanskou prezidentku, že Tchaj-wan a ČR sdílejí hodnoty svobody, demokracie a lidských práv a budou dále posilovat partnerství. „Řekl jsem jí také, že doufám, že budeme mít možnost potkat se osobně,“ poznamenal Pavel.

„Nově zvolený prezident Petr Pavel telefonicky hovořil s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. V březnu Tchaj-wan navštívím. Podporovat partnery, kteří dodržují lidská práva a ctí demokracii, je důležité a jsem moc ráda, že v tom budou všichni ústavní činitelé zajedno," okomentovala to následně předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Čínské ministerstvo zahraničí dnes podle Reuters uvedlo, že Pavel během volební kampaně řekl, že princip jedné Číny je třeba respektovat. „Čínská strana se to momentálně s českou stranou snaží ověřit, doufáme, že česká strana se striktně drží principu jedné Číny,“ uvedlo ministerstvo zahraničí v Pekingu. Deník N dnes uvedl, že česká diplomacie potvrdila, že čínské ministerstvo kontaktovalo českou ambasádu v Pekingu a vyjádřilo znepokojení.

Čína povařuje Tchaj-wan za svoji provincii a lídři většiny zemí se s jeho vrcholnými představiteli oficiálně nestýkají ve snaze Peking neprovokovat. Česko se podobně jako většina států světa drží politiky jedné Číny a oficiálně uznává jenom pevninskou Čínu. Česká vláda nicméně deklaruje zájem na spolupráci s Tchaj-wanem vzhledem k jeho demokratickému zřízení.

Pavel v nedělním rozhovoru v Českém rozhlase Radiožurnál uvedl, že by svým krokem nechtěl způsobit více škody než užitku. Princip jedné Číny je ale podle něj potřeba doplnit o druhou část: jedna Čína, dva systémy. Není proto podle něj nic špatného na specifických vztazích s Tchaj-wanem.

Tchaj-wan je podle bývalého vysokého představitele české armády a NATO majoritním výrobcem některých technologií, je proto v zájmu ČR, aby s ním udržovala obchodní a třeba i vědecké vztahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusepetrFll , 30.01.2023 16:29:53
Média o tom píší jako o diplomatickém průlomu. Ale Pavel pln jení zadání , musí si to odpracovat a dát najevo že si svůj post zaslouží.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…