Pekarová: Do Bruselu měl Hamáček letět, ne do Moskvy. Jak spojenec Ruska

27.04.2021 12:52

„Tato vláda má historicky nejnižší důvěru občanů České republiky. Dneska pouze 11 procent lidí věří této vládě,“ hřímal na tiskové konferenci šéf lidovců Marian Jurečka proti vládě Andreje Babiše. Předseda ODS Petr Fiala vypočítal katastrofy koaliční vlády ANO a ČSSD. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová přidala další ránu. Zdůraznila, že Hamáček měl vyrazit do centrály NATO a vyjednávat podporu pro Českou republiku a nechovat se jako spojenec Ruska a zrazovat tak svoji zemi.

Pekarová: Do Bruselu měl Hamáček letět, ne do Moskvy. Jak spojenec Ruska
Foto: Repro Facebook
Popisek: Předsedové tří koaličních stran po podepsání memoranda

Pravicová koalice ODS, lidovců a TOP 09, koalice Spolu, oznámila, co má v příštích dnech a týdnech v plánu.

„My jsme přesvědčeni, že v politice není možné jen taktizovat. Není možné jen sedět se založenýma rukama, přihlížet tomu, co se děje, říkat, že se nám to nelíbí, ale nepokusit se udělat nic. My jsme přesvědčeni, že správná politika sleduje hodnoty, sleduje principy, sleduje pravidla hry a sleduje také cíle. A že je potřeba tohle mít na paměti, když se rozhodujeme o tom, co uděláme dál,“ zahájil tiskovou konferenci předseda ODS Petr Fiala před kamerami ČT.

„Pravidla parlamentní zastupitelské demokracie říkají, že tam, kde se vláda zodpovídá Sněmovně, může tato vláda řídit zemi jen tehdy, má-li důvěru Sněmovny. Pokud ji nemá, nemá vládnout,“ zdůraznil Fiala s tím, že vládu Andreje Babiše drželi u moci komunisté, kteří toleranci vládě vypověděli, ale toto jejich prohlášení je třeba ověřit hlasováním ve Sněmovně. Koalice proto chce toto hlasování o nedůvěře vládě.

Anketa

Chcete předčasné volby do sněmovny?

6%
94%
hlasovalo: 14860 lidí

Vládu Andreje Babiše je podle koalice Spolu třeba odstavit od moci právě proto, že se opírala o komunisty. Jako první vláda po roce 1989.

„Zadruhé, vláda katastrofálním způsobem nezvládla pandemii. V počtu zemřelých patříme k nejhorším na světě. Nedaří se ani očkování. Pořád ještě desetitisíce lid starší osmdesáti let stále nejsou naočkovány. Ten systém dobře nefunguje. Měli jsme nejdéle zavřené školy. ... Neskutečný chaos v nařízeních vlády,“ rozjel Fiala kanonádu.

Jedním dechem připomněl, že se Andrej Babiš nalézá ve střetu zájmů kvůli svému Agrofertu, vede kvůli tomu hádky s EU, ale současně má tutéž EU žádat o podporu kvůli kauze Vrbětice, což spolu moc nejde dohromady.

A to není všechno.

„Katastrofální neschopnost nebo nechuť vyšetřit katastrofu na Bečvě. Kdo to zametá pod koberec?“ ptal se šéf ODS.

Konstatoval také, že koalice ANO a ČSSD rozvrátila státní finance.

Fiala také připomněl, že ještě těsně před odhalením vrbětické kauzy vláda usilovala o účast Ruska na výstavbě nového bloku v Dukovanech a to předseda ODS považuje za další z řady chyb, kvůli které by Babišova vláda měla konečně skončit v propadlišti dějin.

„Tato vláda má historicky nejnižší důvěru občanů České republiky. Dneska pouze 11 procent lidí věří této vládě. Nevěří jí už ani někteří koaliční partneři. A to, co vidíme od pátku (v kauze střetu zájmů Andreje Babiše), tak předseda koaliční strany říká ‚pan premiér by měl, mělo by se‘. My pořád posouváme ty mantinely místo toho jasného pojmenování, že toto je za čárou,“ hřímal Jurečka s tím, že když to nechce udělat sama vláda, musí opozice splnit svou úlohu a na tyto mantinely upozornit.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová připomínala, že právě pravicová koalice Spolu volala po tom, aby vláda kvůli odhalením v kauze Vrbětice konala se vší rozhodností.

„My jsme chtěli vysvětlení po vicepremiérovi Hamáčkovi, jak si vůbec dovolil přemýšlet, natož plánovat a organizovat cestu do Moskvy v situaci, kdy místo toho, aby jel do Moskvy, jel na jednání s (generálním tajemníkem NATO) Jensem Stoltenbergem, například, aby takovouto pozici předem vyjednal, než se pustíme do opravdu bezprecedentního vyhošťování diplomatů, které je zcela správné, ale mělo přijít razantněji a ne s velkorysou lhůtou víc než měsíce na to, aby si (Rusové) stihli sbalit,“ pálila ostré slovní náboje Markéta Pekarová Adamová.

„Ve chvíli, kdy se chováte více jako spojenec země, která na vás útočí, než jako právoplatný člen svazků, ve kterých jsme členy už mnoho let, tak vlastně zrazujete svoji zemi,“ pokračovala v palbě s tím, že od takového člověka nelze čekat, že pro Česko získá adekvátní podporu.

To všechno jsou podle tří nejvyšších představitelů koalice Spolu důvody, proč vládu sesadit. Pravicová koalice pro to bude ve Sněmovně hledat podpisy.

Pekarová doufá, že své podpisy přidá i koalice Pirátů a STAN.

„Nás mrzí ještě minulý týden ve čtvrtek, kdy proběhlo první jednání koalice Spolu s koalicí Pirátů a Starostů, jsme měli jasné stanovisko společné, ale u konkurenční koalice se během pár dní stanovisko změnilo. Ale to nám dává naději, že se to stanovisko může opět změnit a na konci bude nějaká společná dohoda,“ pravila Pekarová Adamová.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…