Pekarová hubovala Kalouska. Ten se jí nelekl. Ještě přidal

17.07.2022 21:52 | Ze sítí

Expředseda a jeden ze zakladatelů TOP 09 Miroslav Kalousek si z kritiky, kterou na něj seslala současná šéfka jeho strany a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová, příliš nedělá. Poté, co jej okřikla, že „překračuje únosnou mez“, vládnímu kabinetu uštědřil další ránu. Vláda se podle Kalouska totiž nemůže vymlouvat jen na válku, a pokud bude pokračovat v dosavadním hospodaření, „prohraje naši budoucnost“. Když našel, kde Fialův kabinet ušetřil, tak jej vzaly křeče.

Pekarová hubovala Kalouska. Ten se jí nelekl. Ještě přidal
Foto: Screen: YouTube
Popisek: Miroslav Kalousek

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí
Kalousek se v posledních měsících s kritikou kabinetu Petra Fialy (ODS) vůbec netají. Upozorňuje, že přestože Fiala a jeho koaliční partneři před volbami volali o „Babišově drahotě“ a ukazovali na tragické hospodaření předchozího kabinetu, sami si ve vládě nevedou o moc lépe. Ba co hůř, plány na následující roky ukazují, že Fialova vláda hodlá Česko zadlužit ještě více nežli ta Babišova.
 
Kalouska dříve rozpálilo například plánování státního rozpočtu na příští roky od ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS), jenž vládě předložil návrh rozpočtu pro příští rok se schodkem 295 miliard a velice podobně plánované deficity i pro roky 2024 a 2025.
 
Kalousek po zhlédnutí navrhovaných deficitů pro příští roky kabinet konfrontoval s tím, že pokud plánuje takové schodky, „nemůže s vážnou tváří tvrdit, že chce bojovat s inflací“. Lidem se při takovém hospodaření vlády premiéra Fialy zdraží úplně všechno.
 
Bývalý ministr financí a „otec zakladatel“ TOP 09 v kritice pokračoval natolik, že ji již neunesla současná šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Ta o Kalouskovi v rozhovoru pro CNN Prima NEWS prohlásila, že „svým jednáním překračuje únosnou mez, je neupřímný a schází mu zodpovědnost“. 
 
Podle Pekarové Adamové Kalousek kritikou vlády napomáhá opozičnímu ANO Andreje Babiše či SPD Tomia Okamury. „Nevím, jestli si on přeje, aby hnutí ANO a SPD uspěla v dalších volbách. Jestli ano, tak pro to dělá hodně,“ pustila se do zakladatele strany, jíž nyní předsedá. 
 
Kalousek si z jejích slov ale evidentně těžkou hlavu nedělá. Do vlády se pustil opět s velkou razancí.
 
Po zveřejnění rozhovoru s profesorem ekonomie Josefem Šímou na SeznamZprávách.cz upustil bývalý ministr opět uzdu svým myšlenkám. 
 
Šímovi dal Kalousek za pravdu, že kabinet ekonomické problémy přehlíží. „Tady se nebavíme o ušetřených jednotkách miliard z rozpočtu, tady mluvíme o stovkách miliard, obřím strukturálním deficitu a nebezpečných trendech, které mohou být pro malou zemi v nestabilním regionu smrtící,“ spílá ekonom, což někdejší ministr financí označuje za „pravdu, kterou nikdo nechce slyšet…“
 
Podle politika bude tak současný obří strukturální deficit v rámci delší časové osy „smrtící“. „Kdybych uvažoval jen pro toto jedno volební období, tak současný obří strukturální deficit nemusí nikoho do r. 2025 trápit,“ míní. 
Varuje přitom, že je potřeba změna rozpočtové legislativy, jelikož až více než 90% příjmů pohltí povinné výdaje. „To nesouvisí ani s covidem, ani s válkou. Je za pět minut dvanáct…,“ boří údajné důvody růstu zadlužení minulého a současného kabinetu. 
Tvrzení, že kritika hospodaření vlády premiéra Fialy je pomocí SPD, KSČM a ANO, pak odmítá. Novináři, kteří upozorňují na to, že vláda nešetří, podle něj problém nezpůsobili. Meritum dané problematiky je podle něj v tom, že vláda obří strukturální deficit neřeší. 
Názory, že se Fialova vláda bojí problém řešit z obav ze svého pádu, nechápe ani expremiér Mirek Topolánek. „Kdo se bojí, sere v síni – valašské mudrosloví...,“ vzkázal jasně k takovémuto obhajování Fialy a jeho koalice.  
Podle Kalouska nakonec naopak při neřešení problémů se strukturálním deficitem „vláda prohraje obojí – nejen volby, ale i naši budoucnost“. Ukazuje přitom, že jestli se deficit řešit nebude, už na přelomu let 2025 a 2026 budeme jen na úrocích platit 150 až 170 miliard korun ročně. 
 
Nakonec však exministr skutečně našel místo, kde Fialova vláda šetří. Když se však dočetl, že tak činí na lidech a obcích postižených povodněmi, „vzaly jej křeče“. „Ve světle téhle ‚úspory‘ mě znovu vzaly křeče z vyhozených čtrnácti miliard za spotřební daň na motorová paliva a na 5 000 na dítě,“ znechutilo Kalouska, že obce na Děčínsku postižené povodněmi ani po roce nedostaly od státu ani korunu pomoci. 
 
„Fakt bych rád věděl, jak vláda rozhoduje o svých rozpočtových prioritách a kdo to řídí…,“ dodává někdejší ministr. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …