Pekarová plně ztotožněná, u Ukrajiny, plynu i oceláren. Asi tušíte s kým...

13.09.2023 21:36 | Monitoring

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) vyzdvihla několik vět, které pronesla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová ve svém dnešním projevu o stavu Evropské unie, s nimiž se česká politička ztotožňuje a považuje je za klíčové. Týkají se například pokračující podpory Ukrajině, Green Dealu a obrany EU vůči „neférovým praktikám“ ze strany Číny.

Pekarová plně ztotožněná, u Ukrajiny, plynu i oceláren. Asi tušíte s kým...
Foto: Hana Brožková
Popisek: Markéta Pekarová Adamová

Jednou z vět, kterou předsedkyně TOP 09 Pekarová Adamová v projevu Leyenové v Evropském parlamentu ocenila, byla ta, jež vyjádřila podporu Ukrajině. „Budeme stát na straně Ukrajiny na každém kroku, tak dlouho, jak to bude potřeba,“ cituje Pekarová Adamová slova šéfky Evropské komise.

projevu Leyenová přiblížila, že Evropská komise navrhne prodloužení dočasné ochrany Ukrajinců ze strany EU a dalších 50 miliard eur během čtyř let na investice a reformy.

Následně kvitovala slova k rovnému odměňování žen a mužů. „Neexistuje jediný argument, proč by za stejnou práci měla být žena placena méně než muž,“ prohlásila Leyenová.

Leyenová v europarlamentu upozornila, že Čína skrze státní dotace uměle udržuje ceny svých elektromobilů na nízké úrovni, což křiví trh. S její větou, že „EU musí bránit neférovým čínským praktikám na trhu“, vyjádřila Pekarová Adamová rovněž souhlas.

„Světové trhy jsou zaplavené levnými elektromobily z Číny,“ prohlásila von der Leyenová. „Jejich ceny jsou uměle drženy nízko díky rozsáhlým státním dotacím,“ dodala. Zároveň oznámila, že Evropská komise zahajuje vyšetřování ohledně čínských elektromobilů a státních dotací, které dostávají čínské automobilky, informuje ČTK.

Předsedkyni Poslanecké sněmovny zaujala i slova Leyenové k Zelené dohodě (Green Deal) a k přechodu Evropské unie k obnovitelným zdrojům energií. „Unie nyní přitahuje více investic do vodíku vyrobeného z obnovitelných zdrojů než USA a Čína dohromady.“ A také, že se zvýšil počet oceláren, jež přešly na ‚čistou výrobu‘,“ zmínila Leyenová ve svém tradičním poselství o stavu Evropské unie, kdy obhajovala své dosavadní výsledky.

Rovněž kladný postoj k rozšíření Evropské unie Pekarová Adamová vítá. Leyenová v tomto kontextu kladla důraz na to, že členy by se měly stát země západního Balkánu, Ukrajina i Moldavsko.

„Tyto věty z projevu Ursuly Von der Leyenové o stavu EU považuji za klíčové, plně se s nimi ztotožňuji a je moc dobře, že zazněly,“ vyjevila Markéta Pekarová Adamová.

Von der Leyenová hned v úvodu svého poselství připomněla, že díky Evropskému parlamentu, členským státům a jejímu týmu komisařů „se podařilo splnit přes 90 procent toho, co bylo v roce 2019 vytyčeno“. „Společně jsme ukázali, že když je Evropa odvážná, dokáže věci dotáhnout do konce,“ dodala von der Leyenová v proslovu, který přednesla střídavě v angličtině, němčině a francouzštině a který byl letos poprvé tlumočen i do znakového jazyka, napsal server Tiscali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

nějak nechápu, jak chce vrásčitá a vyžilá Lejnová vyšetřovat , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNorma1 , 14.09.2023 12:50:30
dotace, které v Číně dostávají výrobci elektrických automobilů a křiví tak trh.....co je EU do toho, tak to prodejci nemusí kupovat, ne....

|  5 |  0

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…