Pekarová se pochlubila, co přichystala na Pavlovo uvedení. A lidem došla slova

07.03.2023 16:31

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) se na svém twitterovém profilu pochlubila tím, jak probíhají přípravy na složení slibu prezidenta republiky. Ne všichni však pochválili písmo, které je na fotografii vidět. „Vám se ten font líbí? Mně připomíná reklamu na tavený sýr z roku 1986,“ napsal například jeden z uživatelů.

Pekarová se pochlubila, co přichystala na Pavlovo uvedení. A lidem došla slova
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová

„Přípravy na složení slibu prezidenta republiky vrcholí. Slavnostní set pro prezidentský slib se skládá z desek a slavnostního archu. Autorem desek je Karel Matějka, písmo na slavnostním archu vytvořila Petra Dočekalová. Jsem moc ráda, že jsme takto mohli podpořit mladé umělce,“ zmínila Markéta Pekarová Adamová k fotografii, kde představila, jak graficky listina se slibem vypadá. 

„Vám se ten font líbí? Mně připomíná reklamu na tavený sýr z roku 1986,“ zareagoval jeden z uživatelů.

„Nabídka devadesátkové restaurace. Strašlivé,“ dodal další.

„Takhle vypadá slib? To bude podepisovat Šáša Krusty? A podpisové archy pod zákony budou dělat v mateřské školce z Horní Dolní?“ ptá se další. 

„Obdobný font a styl jsme používali pro úvodní tajnou zprávu k táborové hře,“ podotýká další. 

„Tohle je klasika českého typografického bizáru. Jsem rád, že se stále držíme pevných tradic. Jen aby nedošlo k mýlce, písmo jako takové je skvělé! Srovnávání s Comic Sans je úplně mimo. Ale proč ten olbřímí šikmý nadpis? Proč ta strašlivá kombinace zelené a modré? Fuj kýč,“ zmínil další. 

„Každý se vyjadřuje, tak i za mě jako designera: Vypadá to jako nadpis jídelního lístku v místní putyce, dáno do desek s puntíkama ze školky. Zároveň prosím, necentrujme každý text, blbě se to čte,“ podotkl další uživatel.

Našla se však i pochvalná slova: „Super! Vím, že někdo by to raději viděl sterilním Arielem, stejně jako je sterilní svět okolo nich, ale tohle se fakt povedlo. Dobrá práce Petry a Karla,“ píše jeden z uživatelů.

 „Asi je teď trend tohle hejtit, ale mně se to líbí. Je to příjemné oživení inagurace. To, že někdo řeší podepisovací pera, desky a listinu je fajn detail,“ dodal další.

„Nemám s tím vůbec žádný problém. V situaci, kdy prezident v 21. století sídlí na Hradě a inaugurace probíhá v gotickém Vladislavském sále, by tady moderní typografie podle mě nepůsobila lépe. Má to svůj styl. Za mě OK,“ poznamenal další.

K listině se vyjádřila i autorka písma Petra Dočekalová, která zdůvodnila, proč použila písmo, jaké použila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Za ty prachy to mohle ještě vybarvit pastelkou., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSun-vu-kung , 07.03.2023 16:40:36

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…