Peníze a funkce. Podle většiny občanů důvody, proč lidé vstupují do politiky

26.10.2012 21:35

Naprostá většina občanů, 88 procent, se domnívá, že lidé vstupují do politiky kvůli získání kontaktů, významných pozic a funkcí; 85 procent si myslí, že za vstupem do politiky je vidina finančního zisku. Názor 57 procent dotázaných je, že za vstupem do politiky je touha někam patřit, 55 procent vidí snahu změnit situaci k lepšímu a 54 procent se domnívá, že lidé vstupující do politiky se chtějí podílet na plnění programu strany. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Peníze a funkce. Podle většiny občanů důvody, proč lidé vstupují do politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Názorem většiny dotazovaných tedy je, že motivací pro vstup do politiky je hlavně individuální prospěch, ne přispění k blahu celé společnosti. S názorem, že lidé vstupují do politiky kvůli penězům, rozhodně souhlasí 51 procent respondentů. Od září 2010 poklesl o 11, respektive o devět procentních bodů počet těch, kteří si myslí, že lidé jdou do politiky, aby zlepšili situaci, případně aby se podíleli na plnění programu strany. Naopak roste počet lidí, kteří si myslí, že do politiky se chodí hlavně kvůli individuálnímu prospěchu.

Průzkum se zaměřil také na to, jak se respondenti ztotožňují s některým z obecných politických názorů. Nejčastěji se lidé hlásí k sociálnědemokratickému proudu, který v první volbě preferuje 35 procent dotázaných a ve druhé osm. Čtrnáct procent v první volbě a pět ve druhé preferuje liberální názor. Konzervativnímu dává v první volbě přednost 10 a ve druhé sedm procent. Poměrně častý je podle CVVM i "ekologický názor", který jako první uvedlo sedm a jako druhý 13 procent dotázaných.

Klesá zájem o základní politické směry

Více než než desetina dotázaných se v první nebo druhé volbě hlásí k názoru socialistickému (šest procent první volba, sedm procent druhá volba) a komunistickému (osm procent první, čtyři procenta druhá volba). Méně než desetina se přiklání ke křesťanskodemokratickému názorovému proudu.

Častá je kombinace liberálního a konzervativního názoru, i když podle mínění CVVM jde historicky o vzájemné protipóly; častější je rovněž kombinace proudu liberálního a ekologického. Ve zvýšené míře se podle průzkumu objevil průnik proudu socialistického a ekologického, výrazný průnik pak je mezi názory socialistickými a komunistickými. Inklinace lidí ke ztotožnění s některým ze základních politických názorů od roku 2008 výrazně poklesla, uvedli autoři průzkumu.

V rámci průzkumu bylo od 3. do 10. září dotazováno přes 1000 obyvatel ČR starších 15 let.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…