Penzijní fondy mají zatemněnou budoucnost. Kolika lidem vlastně prospějí?

21.02.2012 21:35

Analytik Vladimír Pikora, viceprezident Acosiace penzijních fondů Mojmír Boucník a Jiří Král z ministerstva práce a sociálních věcí se v pořadu Hyde park nedokázali shodnout, pro koho bude druhý pilíř v rámci důchodové reformy výhodný. Podle stanoviska ministerstva může vydělat až polovina obyvatel, podle analytika se ale nedá odhadnout, zda se budou penzijní fondy vůbec zhodnocovat.

Penzijní fondy mají zatemněnou budoucnost. Kolika lidem vlastně prospějí?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze

Hodně diváků zajímala analýza ČSOB, která se zabývá výhodností druhého pilíře. „Analýza neříká, že se důchodová reforma vyplatí jen 15 procentům nejbohatších, ale říká, že míra výhodnosti závisí na příjmu, ale hlavně na věku,“ vysvětloval Král.

Věštit neumíme

Odhady na mnoho let dopředu jsou ale těžké. „Kdyby se všichni rozhodovali racionálně, což není příliš pravděpodobné, je druhý pilíř výhodný pro asi polovinu populace,“ prohlásil zástupce ministerstva. „U starších už je nutný čím dál vyšší příjem,“ dodal.

Nejvíce negativně se vyjadřoval Pikora. „Nikdo dnes nedokáže odhadnout, jak a jestli vůbec se budou fondy zhodnocovat,“ řekl. „Vůbec bych se nedivil, kdyby to dopadlo tak, jak odhaduje ČSOB. Já si myslím, že někteří budou prodělávat a docela i ztrácet. Ale nelze nic říct jednoznačně,“ myslí si analytik.

„Nejsme žádní věštci,“ obhajoval Král. Podle Boucníka se navíc nedá odhadnout, kolik lidí půjde do druhého pilíře. „Já si myslím, že politici budou zklamaní,“ souhlasil Pikora. Pro lidi s nižšími příjmy systém prý zajímavý nebude. Velkou roli také hraje míra nejistoty a fakt, že si mnoho lidí vysoké úspory nemůže dovolit.

Příští vláda bude zase měnit

„Systémy, které se nepřizpůsobují situaci, jsou odsouzeny k zániku,“ myslí si Boucník. „Já si myslím, že byla ohromná chyba, že stávající situace rozhodla o reformě, na které neexistoval pořádný politický konsenzus. Až přijde další vláda, zase bude měnit. Takže nejistota existuje,“ kritizoval Pikora.

Otázky směřovaly i na situace, kdy člověk nebude schopen platit. „Lidé si to často pletou se zdravotním pojištěním,“ řekl Král. V prvním pilíři se kvůli neschopnosti platit důchod nekrátí. Pikorovi nejvíce vadilo, že odhady budoucnosti jsou příliš vzdálené a není možné znát například míru inflace za mnoho let.

„Já si myslím, že pan Král tu hodnotu řeší správně. Musíme mluvit o současné hodnotě peněz, ne o tom, jaká bude za padesát let,“ zastal se ministerstva Boucník. Král navíc připomněl, že je nutné počítat s dobou dožití. Je jasné, že život se bude prodlužovat. „Veliká část voličů budou starší lidé. Bude složité omezovat valorizaci, proto musíme zvyšovat věkovou hranici,“ prohlásil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…