Pětiprocentní hranice pro mandát není neústavní, míní právníci

26.05.2014 11:45

Pětiprocentní hranice k zisku mandátu ve volbách do Evropského parlamentu není protiústavní. Uvedli to právní experti, které dnes oslovila ČTK. Česká pirátská strana a Strana zelených oznámily po zveřejnění volebních výsledků, že hranici napadnou u Ústavního soudu. Piráti v eurovolbách získali 4,78 procenta hlasů, zelení 3,77 procenta.

Pětiprocentní hranice pro mandát není neústavní, míní právníci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do budovy Ústavního soudu

„Já si myslím, že ta hranice by u eurovoleb měla být stejná jako u vnitrostátních - což je. V takovém případě lze těžko tvrdit, že je to neústavní," reagoval na chystanou stížnost profesor ústavního práva z pražské právnické fakulty Václav Pavlíček.

Pětiprocentní hranice je příliš vysoká, neústavní ale není

Zároveň upozornil na to, že jednotlivé evropské státy mají hranici nastavenou různě. „Sám se domnívám, že ta česká pětiprocentní hranice je příliš vysoká. Za neústavní to ale označit nelze. To, zda je pětiprocentní hranice přiměřená, je věcí politického rozhodnutí. Zatím to zpochybněno nebylo, ani u Ústavního soudu," doplnil.

Piráti i Zelení svorně tvrdí, že pětiprocentní uzavírací klauzule je nesmyslná, protože se po eurovolbách nesestavuje vláda. V tom jim dal za pravdu Pavlíčkův kolega a expert na srovnávací ústavní právo Vladimír Balaš. I tak ale podle něj nejde o porušení Ústavy.

„Myslím si, že hranice protiústavní vyloženě není, ale v evropských volbách nedává žádný smysl, protože tady nejde o to, aby se ustavila pevná vláda. Přitom právě proto se ta pětiprocentní uzavírací klauzule do zákona dala," řekl.

„Ten systém je ale takto nastavený a je rovný pro všechny," naznačil, proč si myslí, že strany se stížností neuspějí. Ústavní soud by podle něj musel dospět k závěru, že i ti, kteří volili strany se ziskem hlasů pod pětiprocentní hranicí, mají rovněž nárok na nějaké zastoupení v Evropském parlamentu. A tomu Balaš příliš šancí nedává.

Piráti argumentují i rozhodnutím německého Ústavního soudu

Právě tím však argumentují Piráti, podle nichž klauzule omezuje poměrné zastoupení názorů v Evropě. Poukazují i na rozhodnutí německého Ústavního soudu, který letos v únoru zrušil tamní tříprocentní hranici. Věří, že když podpora jejich strany v eurovolbách překročila jednu jednadvacetinu hlasů, mají nárok na zisk jednoho z 21 mandátů europoslanců.

Česká pirátská strana podala stížnost k Ústavnímu soudu na volební zákon už letos v únoru, soud o ní dosud nerozhodl. Zákon pětiprocentní volební klauzulí a také příliš malými kraji, kvůli kterým se místy volební práh zvyšuje až na 15 procent, podle strany odporuje ústavě. Narušuje prý zásadu rovnosti hlasu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…