Petr Kolář: Vyhodit všechny ruské diplomaty v ČR. Celá EU by měla vyhošťovat

18.04.2021 19:01

Někdejší velvyslanec v USA a v Rusku Petr Kolář promluvil k výbuchu ve Vrběticích z roku 2014, do kterého byli podle českých tajných služeb zapojeni dva ruští armádní agenti. Takovýto čin by měl podle Koláře vést k vyhoštění prakticky všech ruských diplomatů z našeho území. Byl by to tvrdý krok, ale Kolář si ho umí představit.

Petr Kolář: Vyhodit všechny ruské diplomaty v ČR. Celá EU by měla vyhošťovat
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Bývalý velvyslanec Petr Kolář (vlevo) a někdejší místopředseda EP Libor Rouček

Petr Kolář, někdejší český velvyslanec v Rusku a v USA, si ve vyjádření pro server Aktuálně.cz nebral servítky. Konstatoval, že na odhalení tajných služeb v kauze Vrbětice je třeba reagovat co nejrazantněji.  

„Víme, že řada lidí, kteří mají diplomatický pas, ho využívá jen jako diplomatické krytí, ale dělá úplně jinou činnost. Vzhledem k tomu by to mohlo být řešení. Je tu precedens z minulosti, co se stalo mezi Velkou Británií a Ruskem. Došlo k masivnímu vyhoštění ruských diplomatů z Londýna. Velmi to pročistilo ten ruský zakalený zpravodajský rybník, který tam síť agentů budovala. Nebylo by od věci zvážit to i na naší straně, umím si to představit,“ sáhl Kolář ke srovnání útoku na Sergeje Skripala ve Velké Británii.

„Smyslem by bylo, aby na obou stranách byl pouze nejnutnější personál. Takže za nás vypovědět skoro všechny Rusy, aby velvyslanectví sloužilo jen jako diplomatický kanál mezi vládami. I když naše hlava státu tento diplomatický kanál nepoužívá a jede si svou vlastní linii,“ dodal ještě.

Pokud jde o Zemana, fakt, že prezident tentokrát práci BIS nezpochybnil tak, jak to v minulosti už několikrát udělal, naznačuje, že důkazy z Vrbětic opravdu mají svou váhu.  

To, co vyšlo najevo, podle Koláře není legrace, jde podle něj o ruský teroristický čin spáchaný na českém území, a to nejen že nelze přehlížet, ale tvrdě odsoudit by ho měla celá EU a země EU by solidárně měly vyhostit pár ruských diplomatů. Kolář s napětím čeká především na to, jak se zachovají Francie a Německo. Tyto země jsou srdcem EU, ale zároveň má každá z nich své zájmy v Rusku, takže je otázka, jak se zachovají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…