Petr Robejšek má velké obavy z evropských politiků. Zejména Merkelová už prý začíná být vážně nebezpečná

24.04.2016 10:55

Analytik Petr Robejšek v Rozhovoru pro deník Právo vyjádřil naději, že evropští politici konečně začnou poslouchat své občany. Projeví se to na tom, zda budou přijaty trvalé povinné kvóty na přerozdělování uprchlíků. Navíc ho však velmi zneklidňuje, že v čele některých evropských států stojí politici, kteří podle všeho nemají pud sebezáchovy. Mluví především o německé kancléřce Angele Merkelové.

Petr Robejšek má velké obavy z evropských politiků. Zejména Merkelová už prý začíná být vážně nebezpečná
Foto: Václav Fiala
Popisek: Politolog Petr Robejšek v Ostravě

Politolog Petr Robejšek doufá, že evropští politici začnou konečně poslouchat své občany a definitivně odmítnou bruselský plán na trvalé přerozdělování migrantů podle kvót. Jistou naději má dává odpor Poláků, Slováků či Maďarů, ke kterým se snad rázně připojí i předseda české vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Stejně tak s nadějí hledí na odmítavý postoj Francie.

Merkelová prý ztratila pud sebezáchovy

Ať už to ale dopadne jakkoliv, má Robejšek strach z toho, že v čele některých evropských států stojí politici, kteří přišli o pud sebezáchovy. Kdyby ho měli, neusilovali by o dohodu s Tureckem. Vzhledem k tomu, že při vyjednávání s prezidentem Erdoganem hraje prim německá kancléřka Angela Merkelová, je to podle Robejška především ona, kdo ztratil pud sebezáchovy.

„Na špičce některých evropských států stojí vůdci, kteří zřejmě postrádají pud sebezáchovy. Kdybych nepoužil toto vysvětlení, tak bych je totiž musel podezírat z toho, že při plném vědomí a kvůli nevýhodné smlouvě s partnerem, o kterém vědí, že je bude nutit k novým a novým ústupkům, vystavují svoje země závažným dlouhodobým rizikům. Abych pojmenoval alespoň jedno z mnoha, upozorním na skutečnost, že po zavedení bezvízového styku by Turecko opustilo velké množství Kurdů, kteří by přinesli svůj národnostní konflikt do Evropy. Náš kontinent ale opravdu nemá zapotřebí dále zvyšovat riziko teroristických atentátů,“ varuje analytik.

Turecko podle jeho názoru dlouho Evropu oslabovalo řízením migračních toků, ale definitivní vina leží na bedrech těch evropských politiků, kteří odmítli přijmout rázná řešení k ukončení přívalu uprchlíků na starý kontinent. Místo toho, aby byla nastolena důsledná kontrola vnějších hranic EU a okamžité vracení ekonomických migrantů, byly hranice Evropy otevřeny, a to znovu kancléřkou Merkelovou. Evropské společenství musí proto urychleně začít pracovat na tom, aby ochránilo samo sebe. Musí konečně začít střežit své hranice. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…